+359 888 552 230 | ani@anywherenrado.com

Пустини и Вина в Южна Америка

Обиколка на Аржентина и Чили

Направете една разходка из лозята в планината Tupungato преди изгрев слънце, и ще зърнете как сребристата луна прелива в ослепително златно слънце, изгряващо на фона на покритите със сняг върхове на едноименния вулкан в Андите.

Придружаващи бриза от високите върхове, усещайки дрезгавата почва под краката си, единствените звуци са птича песен, от време на време лаят на овчарско куче или цвилене на кон, и шепота на лозови листа. Така бие сърцето на долината Уко, част от Мендоса.

С пустинята на юг, малки хълмове на север и сухо речно корито от страната на източната граница, тази живописна долина е един от най-известните райони в света за производство на вино. Но това не е Напа. Вместо това, тя е девствена, пълна с плодове и зеленчуци градина, чиято тайна се крие в спокойния и многовековен непроменен винен ритъм. Ако търсите престой в Хилтън или Шератон, потърсете другаде. Тук всичко е подчинено на виното.

Ако, от друга страна, обичате вино и живот на открито, то Вие ще откриете всичко това тук в долината Уко, нейният драматичен пейзаж, големи облаци, очарователни посади и имения, малки хотели и примамливи ресторанти. По всяко време на годината е добре да посетите това място, въпреки, че зимата може да бъде студена, а летата горещи. Есента е особено красива, когато лозите и дърветата се обагрят с 50 нюанса на кехлибар, шаяк и злато. Открадната и незасегната от времето красота, доловима единствено от Вашите сетива.

Добавете към тази идилична и непреходна картина и най-сухото място на света – пустинята Атакама, където няма данни някога да е валяло. Но за да бъде обиколката ни завършена, ще разгледаме и Сантяго де Чили, Буенос Айрес, и Мендоса – очевидно най-известният винарски район в Аржентина за останалия свят, разделен от Сантяго посредством Андите. Заобиколен от заснежените върхове на Андите, този район се слави с уникалния си въздух, който в комбинация с почвите създава изключителен тероар за отглеждане на най-добрия Малбек в света, както и Темпранийо, Каберне Совиньон и Шардоне. Известните изби тук са: Catena Zapata, Trapiche, Dominio del Plata и други. Не случайно през 2012 г. виното Achával-Ferrer Malbec Mendoza Finca Bella Vista 2010 получи цели 95 точки от престижния клуб Wine Spectator, заемайки 10-то място в света.

Сантяго де Чили – разположен западно от  Андите, едновременно вдишващ хладен планински и топъл морски въздух, е една от най-ярките столици на Латинска Америка и, въпреки че е метрополис, има атмосферата на малък провинциален град с по-кроткия си ритъм, многоцветните сгради и лежерното темпо. Европейското влияние върху града е оставило своя отпечатък, както културно, така и архитектурно.

Буенос Айрес е не само столицата на Аржентина. Той е и един от 10-те най-важни метрополиси в света и център на политическия, икономически и интелектуален живот на Аржентина. Този космополитен град – с голямо европейско културно влияние – показва изтънчен вкус в установената гурме култура, в своите „бутици“ и в елегантността на неговите жители. Почти 12 милиона души живеят тук и, за да се насладите на нощния живот в изобилие, трябва задължително да посетите танго-баровете, кабаретата, дискотеките и ресторантите, които са вечно отворени. През деня голямото разнообразие от атракции предлага музеи, художествени галерии, елегантни магазини, очарователни антики, големи зелени площи за отдих. Италиано-испанската инвазия е формирала този мегаполис. Почувствайте пулса на града в стария италиански квартал La Boca и в широките улици с кафенета от началото на 20-ти век. В Плаза де Майо, в политическия център на града, е отправната точка на това пътуване. Най-широката улица в света, най-известният оперен театър, а също и търговската улица Флорида правят Buenos Aires незабравим.

Ден 1    София – Сантяго де Чили

Полет от София до Сантяго де Чили.

Ден 2    Пристигане в Сантяго де Чили

Трансфер от летище до хотел Atton Vitacura****.

Ден 3    Сантяго де Чили – Калама – Сан Педро де АтакамаЗакуска

След кратък трансфер до летището в Сантяго, се настаняаме удобно в самолета и след 90 минути сме в сърцето на пустинята Атакама, град San Pedro de Atacama в северно Чили.
Добре дошли в застиналия свят на испанските колонизатори. През първата половина от деня ще посетим Сан Педро де Атакама. Градът е най-важният археологически център, разположен на 2483 м надморска височина и обграден от живителен зелен оазис. Като център на южноамериканската палеолитна цивилизация, градът притежава тесни улички, изцяло запазени от времето на конквистадорите, бидейки център на индианската култура по тези земи. Прекрасната църква в колониален стил е била построена през далечната 1577 година и до момента е непокътната от времето. Всички открити артефакти са изложени в музея Father Le Paige, който ще посетим докато се разхождаме из градчето. Колкото и странно да изглежда, там са изложени над 4 000 човешки черепи от всички епохи, показвайки важното положение на града и неговата обитаемост, много оръжия, както и каменни съдове. След това ще посетим църквата, известна със своя построен във вътрешността кактус. Около църквата и централното площадче ще намерим уютно и тихо местенце да похапнем леки кесадии или по една Pailla Marina (известната морска супа), като за финал задължително да изпием по едно писко (pisco), любимия гроздов ликьор/бренди на чилийците.
През втората половина половин от дена ще посетим едно от чудесата на света – Лунната Долина или Valle de la Luna, впечатляваща със своята природна тишина, наподобяващите лунна повърхност хълмове, кротко сгушени на фона на покритите със сняг вулкани на хоризонта. Ще пристигнем там в късния следобед точно навреме за залеза. Последните слънчеви лъчи за деня ще обагрят цялата долина в уникален оранжев цвят, с червени и пурпурни нюанси. Това е едно изключително преживяване, което не бива да се пропуска.
Леко уморени след натоварения ден се отпускаме за кратка почивка в хотела, за да се насладим след това на уникалната чилийска кухня похапвайки асадо, обилно полято с превъзходно чилийско вино.

Нощувка в хотел по избор: Hosteria San Pedro ***  или Kunza Hotel Spa *****.

Ден 4    АтакамаЗакуска & Обяд

Днес денят Ви ще започне с посещение на огромното солено езеро в пустинята Атакама, вътрешно море възникнало преди милиони години. Насладете се на уникалните гледки съзерцавайки най-сухото място на света. Плоскостта, чистотата и празнотата са епитетите, които чилийците използват за това място, което е всепоглъщащо за сетивата. Сливането между небе, земя и вода е уникално. Няма друго такова място на света. Някои го наричат безкрайността, и може би са прави.
Оставяйки красивото солено море зад гърба си, потегляме в посока Аржентина, за да посетим двете езера Miscanti и Meniques, сгушени в полите на два огромни вулкана. Тези изключително солени езера са основен източник на сол, заобиколени от красиви цветни храсти, създавайки уникално визуално усещане.
След толкова много природни красоти, продължаваме към индианското селце Toconao, разположено на 40 км от San Pedro de Atacama, това селце е известно с изкусните си майстори на малки скулптури направени от бели вулканични камъни, които идеално ще подхождат за подарък или спомен. Тук ще видим църквата с известната си камбана, датираща от 1750г.

Нощувка в хотел по избор: Hosteria San Pedro ***  или Kunza Hotel Spa *****.

Ден 5    Свободен ден или тур до гейзеритеЗакуска

Ден за почивка. Свободна програма.
За по-активните и тези, които обичат водата и си носят принадлежности за плуване, предлагаме тур по желание до великолепните гейзери El Tatio разположени на 100 км от града и на 4321 м надморска височина. Внимание: трябва да се събудите много рано, понеже тръгваме в 4 сутринта поради факта, че гейзерите са най-активни между 06:30 и 08:30 сутринта. На връщане към хотела ще спрем в  Baños de Puritama, естествени минерални басейни с топла вода.

Нощувка в хотел по избор: Hosteria San Pedro *** или Kunza Hotel Spa *****.

Ден 6    Пътуване до Сантяго де ЧилиЗакуска

Сбогуването с Атакама и нейните красоти ще отстъпи място на насладата от Сантяго де Чили, над който са само боговете на Андите. Полет до Атакама – Сантяго и трансфер до хотел. Започва полудневният Ви тур в града на контрастите – ултрамодерни сгради надвиснали на тези от колониалното минало. Обиколката ще започне с посещение на църквата Свети Франциск, построена в периода между 1572 и 1618 г. След това ще преминем през малките кварталчета точно зад църквата, гордо назовани Париж и Лондон (Barrio Paris Londres), характеризиращи се с тесните си улички и европейска архитектура, строени в началото на 20-ти век. Тук ще видим и сградата на адрес Calle Londres 38/40, използвана за затвор по време на режима на Пиночет. След това ще преминем край Club Hipico, едно от най-красивите трасета за конни надбягвания в Южна Америка, даряващо ни със своята прекрасна архитектура от 19-ти век. Продължавайки в посока Barrio Concha y Toro, ще забележим неговата про-европейска архитектура. Разхождайки се по главната улица, ще разкриваме артефакти от ‘аристократичното‘ минало на столицата. Ще се впечатлите от готически, неоколониални и други сгради в стил Баухаус. Отправяйки се към Plaza de Armas (такива има във всяка южноамериканска столица) и катедралата, ще се насладим на уникални паметници, фонтани, улични артисти, сгушени под палмовите дървета. Зад ъгъла ще открием пощата, историческия музей, както и сградата на общината на града. Оттук само направо през известния булевард Аламеда, най-цветната част от сърцето на града, ще видим “Palacio de la Moneda”, където в момента се помещава правителството на Чили, много и най-различни монументи, за да се изкачим на хълма San Cristobal. Тук ще останем бездиханни от гледките към града и Андите. След това обиколката ще премине през оживената шопинг зона Providencia, за да стигнем до хотела.

Нощувка в хотел по избор: Torremayor *** или Atton Vitacura ****.

Ден 7    Сантяго де Чили / Валпараисо и Виня дел МарЗакуска

Днес имате свободен ден за разглеждане на столицата на Чили, но за по-любознателните бихме препоръчали екскурзия до брега на Тихия Океан:
Целодневен тур до Валпараисо Валпараисо (райска долина) и Виня дел Мар (по желание)
Обиколката оставя Сантяго в западна посока. Пристигане в многоцветния Валпараисо. Преминава се от централния площад, където можете да видите паметника в чест на морското сражение през 1879, и се отправяте към южната част на града, за да видите старите въжени железници. След това ще караме нагоре по хълм за най-прекрасната гледка към залива над област Валпараисо и прилежащите му хълмове. След това преминаваме към по-ниското ниво на града през търговския център на пристанището, където ще поемем по крайбрежната магистрала, свързваща Валпараисо с курортния град Виня дел Мар. Достигайки до плажа Concón, можете да се насладите на различни риби и голямо разнообразие от морски дарове в прилежащите ресторантчета. Летни домове и ресторанти са разположени по протежение на крайбрежието. След това ще посетите централния площад Plaza Вергара и търговския булевард преди да се върнете в Сантяго.

Нощувка в хотел по избор: Torremayor ***  или Atton Vitacura ****.

Ден 8    Време е за вино – Мендоса, Аржентина Закуска

След закуска започва нашето пътуване към Аржентина и долината Мендоса, което ще ни отнеме около 6 часа. През целия ден ще се наслаждаваме на изключително живописните и величествени Анди, докато стигнем границата с Аржентина. Пътят през планината предлага изключително великолепна гледка към върховете, окъпани от слънчеви лъчи в снега. Минавайки град Los Andes, автобусът продължава нагоре по „Ruta 60“  по протежение на склона на Андите. След това минаваме по известния път Ruta Nacional 7, свързващ Сантяго с Буенос Айрес. Минавайки край Портильо, най-важен център на зимните спортове на Чили, ще се убедим, че условията за ски тук през зимата са наистина изключителни. Този курорт се намира в подножието на връх Аконкагуа, най-високата планина на Южна Америка. Преминаваме границата през тунел, построен през 1980 година.
Добре дошли в Аржентина: родината на тангото, стековете, хубавото вино, и … Марадона!
Сега пътят започва да води надолу. Ще видите Мостът на инките, странно скално образувание, наподобяващо мост над река Мендоса, и Los Penitentes, най-известния ски курорт на Аржентина, Пристигате в Мендоса, крайната ви дестинация за днес. Настаняване в хотела и релаксираме, преди да излезем на разходка из града.

Забележка:
Възможно е да се наложи анулиране на пътуването с автобус поради лоши метеорологични условия (пролет/есен). В такива случаи пътуването Сантяго-Мендоса се извършва със самолет, като самолетния билет се доплаща на място.

Нощувка в хотел по избор: Huentala *** или Amerian Executive ****.

Ден 9    Мендоса – посещение на винарнаЗакуска

Районът Мендоса, притежаващ 70% от лозята на страната и същия процент от производството на вино, е основният за винопроизводство център на Южна Америка. Отпътувате за селскостопанския оазис на Мендоса, където имате възможност да посетите известна винарска изба, да научите цялостния процес на винопроизводството, както и да се насладите на дегустация на вино.
Следобедът е на Ваше разположение за разглеждане на колоритния град Мендоса. Основан през далечната 1561 г. от испанските завоеватели, тази столица на провинцията ще Ви очарова с културата и историята си.
По желание – полудневна обиколка на града:
Тя включва посещение на най-старата част на града с площада Педро дел Кастило, чувствената Alameda на General San Martin (Popular Avenue), преминавайки и през музея на Area Fundacional (входът не е включен), руините от църквата Сан Франциско (последните от града, преди ужасното земетресение през 1861 г.), облицованите с над дървета улици, показващи най-известния в Южна Америка напоителен канал, докато се придвижваме към новия град. Неговите площади (като Plaza Independencia) са известни на всички любители на виното, центъра на Мендоса, основните булеварди и Civic Center, стария квартал с резиденциите, стигайки до парка Ген. Сан Мартин с езерото и розовата градина, както и хълма на Славата – популярно място за панорамна гледка към града.

Ден 10    Вино, стекове, танго и … още нещо – пътуване до Буенос АйресЗакуска

Рано сутринта излитаме от Мендоса за Буенос Айрес. При пристигането – организиран трансфер ще Ви откара до хотела, след което ще започне нашата полудневна обиколка на града, където ще видим най-важните места – Плаза де Майо с Каза Росада, розовата къща, седалището на правителството, Cabildo (кметството) и катедралата Метрополитен, дом на Архиепископа на Буенос Айрес. Обиколката продължава към квартал Сан Телмо. До 1888 тази част на града е била речно пристанище, днес Сан Телмо е един от най-модерните и желани места за живеене в Буенос Айрес. Един от най-известните квартали в света е La Boca, известен със своите цветни тенекиени къщи и историята си като жилищен квартал на италиански моряци и пристанищни работници през 19-ти век. Докато Реколета е кварталът на богатите в Буенос Айрес. На гробището в Реколета е гробът на Ева Дуарте, известена като Евита Перон. Продължаваме по най-широкия булевард в света – 9-ти Юли през площад Лавайе, където се намира Федералния съд и Театро Колон – емблемата на Буенос Айрес, до Палермо със своите паркове и градини. След завръщането в хотела и кратка почивка Anywhere & Rado ще Ви препоръча селекция от ресторанти за вечеря.

Нощувка в хотел по избор: Hotel De Las Americas *** или Hotel Intersur Recoleta ****

Ден 11    Да усетим вкуса на Буенос АйресЗакуска

Свободен ден. За по-отпочиналите предлагаме следните организирани пътувания.
Фиеста Гауча – Целодневен тур до типично аржентинскo ранчо с говеда, където ще се насладите на пампата, гаучоси и мноооого вкусно месо с обилно вино.
Един ден в пампата! Първо ще посетим известния пазар на Сан Телмо за кратка разходка из централния площад. След това излизаме от града и след два часа път с кола до Лос Кордалес стигаме имението Санта Сузана, където ни посрещат гаучоси с питие. Има време за посещение на имението и запознаване с ежедневието на гаучосите. ‘Вечно намръщените’ гаучоси ще ни покажат очарованието на аржентинската провинция и несравнимия му див аромат. След това следва един селски барбекю-обяд с месо и колбаси (asado) и фолклорен спектакъл с традиционна музика и танци. По време на Fiesta Gaucha мъжете от пампата ще демонстрират своята бързина и сръчност на кон. Връщане в Буенос Айрес късния следобед.

Нощувка в хотел по избор: Hotel De Las Americas ***или Hotel Intersur Recoleta ****.

Ден 12    Eкскурзия до град Тирге и делтата на река ПаранаЗакуска

След закуска ще се насладите на полудневния тур до град Тигре. Ще караме през северните квартали на града докато стигнем Сан Исидро – колониален и аристократичен район. Тук ще видим имения и къщи в предната част на Ривър Плейт. Продължаваме пътуването до Тигре, очарователен район близо до Буенос Айрес, където голям брой летни резиденции, яхт-клубове и клубове по гребане привличат ежедневно много porteños, както наричат тук коренните жители на Буенос Айрес. Делтата Тигре със своите реки, потоци и многобройни зелени острови е един от най- атрактивните райони за посетителите в цяла Аржентина. Насладете се на екскурзия с лодка (1 час) по протежение на безброй канали на река Парана и нейната делта, за да видите някои от стотиците острови, покрити с буйна растителност и уникални животински видове.
Накрая ще се качим на магистрала Pan Americana, за да се приберем в хотела в Буенос Айрес.
Anywhere & Rado препоръчва на своите клиенти за вечеря да изберат посещение на Танго с включена вечеря в ресторант Viejo Almacen.

Нощувка в хотел по избор: Hotel De Las Americas *** или Hotel Intersur Recoleta ****.

Ден 13     Довиждане Буенос АйресЗакуска

Закуска в хотела и свободно време до полета. Трансфер до летище и излитате за Европа.

Ден 14     Пристигане в БългарияЗакуска

Пристигате в София.

Гарантирани дати на тръгване от Сантяго де Чили (- 1 ден за тръгване от София)

Ноември 2013 / Октомври 2014:

# Код на тура

#01:

08.11.2013 – 19.11.2013

#08:

16.05.2014 – 27.05.2014

#02:

22.11.2013 – 03.12.2013

#09:

29.08.2014 – 09.09.2014

#03:

17.01.2014 – 28.01.2014

#10:

12.09.2014 – 23.09.2014

#04:

07.02.2014 – 18.02.2014

#11:

03.10.2014 – 14.10.2014

#05:

07.03.2014 – 18.03.2014

#12:

17.10.2014 – 28.10.2014

#06:

28.03.2014 – 08.04.2014

#13:

31.10.2014 – 11.11.2014

#07:

25.04.2014 – 06.05.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Препоръчваме Ви:

Този тур може да се комбинира с продължение преди или след него до:

–          Великденския остров (3 дни/2 нощувки)

–          Патагония (Чили) (4 дни/3 нощувки)

–          Калафате (Ледниците на Аржентина) & Ушуая (Огнена земя) (5 дни/ 4 нощувки)

–          водопадите Игуасу и Рио (ок. 6 дни/ 5 нощувки)