+359 888 552 230 | ani@anywherenrado.com

Плаване около Бали и Флорес

Бали и Флорес – този круиз Ви отвежда на изследователско пътешествие из знойните и донякъде непознати острови на Индонезийския архипелаг. Ще имате възможност да се гмуркате из екзотичен морски живот, да видите комодски варани, наричани още комодски дракони и по-добре да опознаете разнообразието от културни навици в района. Комбинирайки пътешествие по суша с 9 дневен круиз, тази екскурзия е идеална за тези,които искат да открият радостите на Бали и по непознатите райони на Индонезия.

Ден 1 – Южен Бали – Амед – Гили Траванган – Северо-източен Ломбок (обяд, вечеря)

Добре дошли на Бали – островът, който ще Ви накара да мечтаете.  Пътешествието тепърва започва. Ще се отправим към Амед, където Ви очаква вашият подвижен дом. Качете се на борда на “Катарина”, нагласете платната на изток и отплавайте към островите Джили. Вълна, след вълна, след вълна, носенето по океана, зарежда с ветровита еуфория. Първата ни спирка е Джили Траванган, където ще плувате, гмуркате или почивате на плажа. Изборът е Ваш, а преживяването гарантирано. Котвата се вдига по-късно същият следобяд на североизток, към Ломбок. Насладете се на вкусната вечеря на борда, докато слънцето залязва на хоризонта.

NB: всички хранения на този круиз са на борда освен ако не упоменато друго предварително.

Ден 2 – Изследване на Източен Ломбок – Джили Кондо (закуска, обяд, вечеря)

Плаването продължава. Усещането да се чувстваш морски откривател, напомня на лично картографиране. Без значение колко сте чели за Бали, плаването в океанските води, миещи бреговете на островите, рисува лично Ваша карта от спомени. Днес ще акустирате в Източен Ломбок. Качете се на местен автобус за обиколка във вътрешността на тази провинция, недокосната от тълпите за разлика от западният край на острова. Изключителната красота на зелените полета ще спре дъха Ви.

Разходката в селото Масбаги, ще Ви срещне с майстори на керамиката от острова. Културата не спира до тук, защото след традиционен обяд, ще видите местно танцово представление. Докато телата изпълняват ритуалните танци, историята на острова ще Ви бъде разказана по друг начин – чрез ръце, рамене и хълбоци, движещи се в хореография, позната от поколения насам. След завръщане на борда ще отплаваме на север, към спиращият дъха остров Джили Кондо, известен с белите си пясъци. Плувайте в кристалните води на океана, преди да заспите спокойно  в каютата си на “Катарина”.

Ден 3 – остров Бунгин – остров Мойо (закуска, обяд, вечеря)

Изгряващото слънце над огледалната повърхност на океана е поезия отвъд думите. Днес ще слезем от борда на “Катарина”, за да посетим остров Бунгин, на който живее племето Байо. Да откриеш този номадски по традиция народ, е да откриеш времето. Риболовците от Байо са прочути с умението си да гмуркат без бутилка и шнорхел. Вижте как младите мъже се втурват към дълбините на океана, въоръжени единствено с примитивно построен харпун и очила за подводно гледане. Невероятно е колко много време могат да изкарат плувайки на един дъх. Заразителното усещане на водата, ще Ви накара да сложите регулатора и да прекарате няколко часа в гмуркане в тези изобилстващи от живот прозрачни води. Кристална чистота, която зарежда сетивата до максимум. След този невероятен ден, ще спите спокойно, докато плаваме към източния бряг на Сумбава.

Ден 4 – Вера – Сангеа – Джили Банта (закуска, обяд, вечеря)

Пореден ден, поредно акустиране на сушата. Днес ще хвърлим котва във Вера, село на източния бряг на остров Сумбава. Във Вера ще видите много  плавателни съдове в различни фази на конструкция, подобни по строеж на “Катарина”. Изкуството на корабостроенето е привидно само за онзи, който никога не е виждал корабите на Вера. Една наистина запомняща се гледка от дърво, метал и мечти. Ако времето позволява безопасно акостиране, днес ще плаваме и до остров Сангеан, който всъщност е активен вулкан, издигащ се на височина 1800 метра от заобикалящите го води. Звучи като необитаема порче зема, но всъщност в Сеангеан има малко островно селце. Размяната на топли думи с местните, ще бъде добър мотив, да изпитате катераческите си умения по стръмнините на вулкана.  Преживяване, достойно за роман на Керуак, в който израстваш по пътя.

Следобед ще продължим до Джили Бранта, напълно необитаван остров,  перфектен за запомнящо се гмуркане и плуване. Вижте отново светът от безтегловност, изпълнен с десетки морски видове и божествена тишина.

Докато тази нощ спите “Катарина” ще плава в посока на остров Комодо.

Ден 5 – Комодо – Розов Плаж – Ринка (закуска, обяд, вечеря)

Сутринта Ви открива на борда на кораба, акостирал на остров Комодо. Този рай на земята ще Ви изуми с красотата си. Не случайно Комодо бе включен в новите седем чудеса на природата през 2011 година. Пътешествайте през савана с удивителен пейзаж. С всяка изминала минута ще се чувствате все повече откривател, дебнещ за поява на диви коне, водни биволи, маймуни, диви глигани и разбира се,  за знаменитите комодски дракони. Именно тук живеят най-големите гущери на земята. Комодските дракони може да не изпускат огнен дъх, но впечатляват с размера и присъствието си. И докато сте още тук, няма как да пропуснете разходка по Червения плаж, наречен така заради наистина рубиненият си пясък. Красота по протежение на няколко километра.

Плаването продължава към Ринка, вторият по големина остров в Комодският архипелаг. Тук също има саванен пейзаж, изпълнен от красивите картини на препускащи диви коне и глигани, маймуни, които се прехвърлят от клон на клон, водни биволи или комодски дракони, пристъпващи бавно наоколо. Веднага ще видите и нещо ново обаче. Докато се разхождате, в един миг ще откриете прекрасни гледки към Флорес и околните острови. Красота отразена в красота. Остров в остров. Плаването на “Катарина” продължава на североизток, за да прекарате една тиха нощ в залива на Лабуан Байо, източен Флорес.

Ден 6 – Западен Флорес – Мело (закуска, обяд, вечеря)

Тази сутрин ще пътувате с автобус към вътрешността на Флорес. Изкачващият се  лъкатушен път, отвежда към село Мело. Там местните мъже ще изпълнят танц с камшици, типичен за западен Флорес. Въоръжени с ратанов щит и камшик, двама мъже се опитват да се ударят един друг по гърбовете. Този, който пръв нанесе кървяща рана на противника си е обявяван за победител. Докато наблюдавате този танц на властта, ще изпитате особеното чувство от среща с мъжествената традиция на острова. Танцът с камшици няма смисъла на насилствена игра с другия. Традицията му претворява природата и конкурентните игри между животинските й видове. Достатъчно е да изникне спомена за отстояването на територия от горските лопатари, за да е пълно разбирането на този мъжки пърформанс.

Още преди обяд ще насочим платна към един друг рай – малкия остров Саболон. Ако има отражение на небесата, това е именно Саболон. Плувайте в кристално чисти води, толкова чисти, че видимостта е десетки метри напред. Островът изважда приключенското в нас. На Саболон ще се организира състезание между раци-отшелници, ще видите блестящи жълто-зелени саламандри или просто ще наблюдавате ловуващите птици, висящи неподвижно в небето, взирайки се за малки гризачи на земята. Природата е раздавала с пълни шепи красота на острова. Романтиката, която ще Ви обеме е заразяваща. Тази вечер ще се храним на плажа. Ще си направим голям огън на открито и съвсем ще Ви пренесем в романите на Салгари. Денят ще завърши с песни около огъня, докато слънцето залязва отвъд хоризонта на океана. С последните припаднали слънчеви отблясъци, ще се върнем на кораба, за да вдигнем котва за нощно прекосяване на Северното крайбрежие на Флорес на път към Риунг.

Day 7 – Риунг – почивка (закуска, обяд, вечеря)

Мина една седмица от откривателското ви приключение. Тази сутрин ще плаваме, изследвайки архипелага Риунг,  който е съставен от 17 необитаеми острова с плажове с бели пясъци и красиви коралови градини, в близост до Северното крайбрежие на Флорес. Ако мислено последвате прелитащата над Вас птица, издигайки се над белите пясъци, ще откриете, че Руинг прилича на красиво разпилени стъклени топчета, всяко от които със собствена красота. Сякаш боговетеса хвърлили щипка сол на земята и тя е попила в океана, за да създаде този архипелаг. Днес е ден за почивка и отмора. Прекарайте деня в гмуркане и плажуване. Бъдете откриватели на всяка стъпка от тези необитаеми земи. Един кратък поход по възвишенията ще ви направи зрител на удивителна гледка към основния остров. Накъдето и да погледнете, виждате красота, за която няма измислени думи. След движението по вода и суша, идва желанието за вкусна храна. Обядът днес ще бъде част от тази необитаема приказка. Насладете се на барбекю на изоставен плаж, преди да продължите плаването си в източна посока. Спокойното и уверено движение на “Катарина” ще бъде вашата приспивна песен тази нощ.

Ден 8 – Ропа –  Келимуто – Ропа – Маумере (закуска, обяд, вечеря)

Рано сутринта корабът ще акостира в Ропа, Централен Флорес, отправна точка на екскурзия към Келимуто, вулкан с три кратерни езера, всяко в различен цвят. Невероятна е гледката на тези езера, ситуирани в средата на планини, покрити с изумрудено зелени гори. Докато се изкачвате към Келимуто, ще останете без дъх от тази красота.  Но поезията на природата не спира до тук, защото езерата изненадват с променящите се цветове. Тази промяна зависи от минералното им съдържание. Този цветна игра може да бъде видяна само тук. Изумени, сетивата Ви ще се потопят в атмосферата на този природен феномен, уникален в света.  Помитаща красота. Все още с нея в главата си, на връщане спрете в няколко селца, за да се запознаете с жените Лио, известни с техниката си за тъкане на платове, специфична за района. Природното богатство не е подминало и тези жени с тяхните изправени гърбове и добри ръце, които ще отговорят на всичките Ви въпроси. С препълнено от възторг сърце, се завръщаме на борда на “Катарина”, за да продължим към недалечния плаж за следобеден отдих, плуване и гмуркане. Еуфория от живота под палещото и после залязващо слънце над океана. Спете спокойно в каютата си.

Ден 9 – Маумере – Ватублапи – Прехвърляне до летището за полет за Бали (закуска)

Рано тази сутрин ще акостираме в Маумере. Поемете за последен път океански дъх, преди да посетим малкото селце Ватублапи. Последният ви ден на откриватели, носи културната сглобка със света, който ви очаква напред. В село Ватублапи ще станете свидетели на представление и демонстрация на тъкачески техники, типични за Флорес. Веднага след това обаче ще кажем сбогом на островите, отправяйки се към летището за полет до Бали. А някъде назад котвата на “Катарина” все така ще се вдига и спуска в красивите води на океана.

dg

xzcv

cvzx

xzcvxc