+359 888 552 230 | ani@anywherenrado.com

Непал – божественост и извисяване

Групово пътуване, Духовност, Индивидуална екскурзия, Природа  13 дни / 10 нощувки

Ако при мисълта за Непал в съзнанието Ви изникват заснежени върхове и величествени планини, не сте далеч от истината. Но това е само началото … Непал е пресечна точка от сбъднати желания. За природолюбителя – величествени суб-тропични гори, за любителя на екстремни спортове – спиращи дъха планини и височини, за духовния човек – храмове и мистика, за историка – дворци и богата култура, съхранена през вековете. Непал изкушава със своите неизброими богатства, природни забележителности, съчетани с изобретателността на човешкия гений. Безвремието на античните храмове и дворци ще ви оставят без дъх. Каним Ви да се потопите заедно с нас в магията на тази наглед малка страна, разположена между Индия и Тибет, и да се докоснете до неостаряващата мъдрост, величествената природа и душата на Непал.

13 дни / 10 нощувки

Ден 1                  София – Катманду
Излитате от София за Катманду с прекачване.

Ден 2                  Пристигане в Катманду                                                                                                                      – / – / Вечеря

Приключението започва с вашето пристигане в Катманду. Традиционното посрещане на летището с гирлянди от цветя ще Ви накара да се почувствате като скъпи гости. Трансфер до хотел Himalay **** – www.hotelhimalaya.com.np. Вечеря и нощувка.

Ден 3                  Катманду – Сваямбхунат – Пашупатинатх – Боднат                                Закуска / – / Вечеря
Тази сутрин ще се потопите в неповторимата атмосфера на стария град на Катманду с неговите павирани улици и пъстроцветни пазари. Ще посетите храмът на Живата богиня – Кумари, който заема важно място на централния площад в Катманду. Според непалските вярвания, “Живата богиня” е младо, често съвсем малко момиче, считано за въплъщение на богинята Таледжу, “Богинята-дева“ (непалско име на Дурга). “Кумари” буквално означава “девица”; от незапомнени времена в Непал съществува традицията да се почитат млади момичета като израз на божествената женска енергия.
Ще имате възможността да се разходите из централния площад (Дурбар), част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, който включва величествения стар императорски дворец и неизброими храмове с разнообразна архитектура. Следва посещение на двореца Хануман Дока и неговия музей, който отскоро е отворен за посетители. Храмовете, светилищата и различните части на двореца са изградени от различни династии в течение на векове и са олицетворение на религиозния и културен живот на народа.
Продължавате към ступата Сваямбхунат, която се намира на запад от Катманду. Това е будистка ступа на 2500 години (куполовидна структура, издигната като будистки храм), която е разположена на самия връх на тучна зелена могила. Изрисувани върху най-връхната й точка ще видите очите на Буда, поставени там, за да напомнят на вярващите техните религиозни задължения и да следят за праведното поведение на обитателите на долината. Около ступата са закачени пъстроцветни молитвени знаменца; с всеки порив на вятъра молитвите на вярващите се отправят към небесата сред чудна феерия от цветове.
Следобед с организиран превоз ще стигнете до храма Пашупатинатх, който се намира на брега на свещената река Багмати. Трудно ще останете равнодушни пред разкрилата се гледка – храмът на бог Шива, Пашупатинатх, с покривът си, покрит със златни плочи и със своите сребърни врати е известен с величествената си архитектура. Най-добрата гледка от храма е откъм терасата към гористия хълм отвъд реката. Ще имате възможност да зърнете многобройните пречистващи ритуали, които поклонниците изпълняват, преди да се потопят в свещената река за пречистване на духа и сполука в начинанията.
Продължавате към Боднат. Това е най-голямата ступа в Непал, която за разлика от други е разположена в равнината. Тази ступа, изградена във формата на Мандала – величествена геометрична фигура, която изобразява вселената според Хиндуисткия и Будисткия символизъм – е обградена от къщи и манастири, където живеят Ринпоче (просветлени будистки монаси). Около основата на тази необятна и същевременно удивително изчистена в конструкцията си ступа има пръстен от 108 изображения на Буда и 147 вложки, съдържащи молитвени колела.
Вечеря и нощувка в хотел Himalay ****.

Ден 4                     Бунгамати – Кокана – Патан – Санкхамул                                                       Закуска / – / Вечеря
След закуска се отправяте на юг от долината към Бунгамати; според традиционните вярвания това е зимният дом на бог Рато Мациендранатх – богът-закрилник на Патан. В храмовия комплекс ще видим изображението на Бхайрава – ужасното превъплъщение на бог Шива, което е свързано с изтреблението – покрито със страховита маска, за да запази вярващите от своя гибелен гняв. Бунгмати е село на ненадминати дърводелци, вещи в дърворезбата и декоративните елементи от дърво.
Следва разходка до светинята Каря Бинаяк, посветена на богът със слонска глава Ганеша. Храмът Каря Бинаяк е разположен между двете селища Бунгамати и Кокана. Ако имате късмет и попаднете там в съботен ден, ще станете свидетели на бходж (пиршество с религиозен характер) и бхаджан (изпълнение на религиозни песни). Продължавате пеша до Кокана, очарователно традиционно фермерско село. В Кокана можете да видите преси за олио, използвани от стари времена, да работят до ден днешен в селските къщи.
Следобед ще посетите град Патан, известен още като Лалитпур или “Градът на красотата”. Това е най-старият град в долината, люлка на изкуствата и архитектурата, който ще ви очарова със своите сложно украсени храмове, тесни улички и старинни магазини, в които още живее духът на един свят, който не бърза и не скъпи време за създаване на произведения, близки до божественото съвършенство. Вижте изкусно издялания от камък храм Кришна Мандир, централния площад на Патан (Дурбар), и Хираняварна Махавихар (Златния храм) – всички те в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Живописната пътека, която води до храмовия комплекс Санкхамул на брега на свещената река Багмати, ще ви даде възможност да се насладите на величествена гледка.
Вечеря и нощувка в хотел Himalay ****.

Ден 5                      Катманду – Читван                                                                                                Закуска / Обяд / Вечеря
Днес ще предприемете пътуване от Катманду до кралския национален парк Читван (5 часа). Ще се пренесете сред девствена природа, каквато е останала на малко места по света.
Национален парк Читван е основан през 1973 г. и заема площ от 932 кв. км. Сред редките видове животни, които се намират в границите му, са бенгалските тигри и азиатският носорог, застрашени от изчезване видове. Някога са наброявали 3000, а днес са едва 150.
След закуска ще се отправите към Читван, който се намира в подножието на Хималаите и е една от последните останали непокътнати природни местности в района, включен в списъка на световното природно наследство на ЮНЕСКО. При пристигане ще бъдете посрещнати от местни природни изследователи и ще се настаните в курорта. Ще обядвате в ресторанта, сред зеленина и спокойствие, които могат да се усетят само в необезпокоявано от прогреса на цивилизацията кътче като Читван.
В късния следобед ще направите сафари на гърба на слон, за да разгледате разнообразната фауна в Читван, включваща едни от най-едрите и рядко срещани животни в естествена среда. Ще имате шанса да видите големия индийски носорог, бърнестата мечка, див глиган, няколко вида сърни, макак резус, ханумански лангур, и ако имате късмет – петнистия хималайски леопард и кралския бенгалски тигър.
Обяд, вечеря и нощувка в Maruni Sanctuary Lodge ***.

Ден 6                      Читван                                                                                                                                Закуска / Обяд / Вечеря
Днес денят започва рано, с разходка сред природата и наблюдение на птици в ранното утро, когато могат да се видят множество редки видове и да се чуе пъстрата хармония на птичите песни в джунглата. Ще бъдете в компанията на експерти-орнитолози и експерти по дивата природа, които ще направят прекарването ви колкото образователно, толкова и вълнуващо.
След закуска ще се отправите на водна разходка с кану, за да видите крокодили, които се хранят с риба и сладководни алигатори.
Следобедът ще ви донесе посещение при местните хора Тару. Това е етническа група, характерна за района Терай, в южното подножие на Хималаите. Те съставляват между 6 и 7% от населението на Непал и се отличават с изолирания си начин на живот предимно в горите и джунглите на Читван.
Вечерта ще се запознаете с традициите на местните хора Тару и ще имате шанса да наблюдавате традиционен за Тару танц с пръчки, изпълнен от тях.
Обяд, вечеря и нощувка в Maruni Sanctuary Lodge ***.

Ден 7                       Читван – Покхара (5 часа). Тур на Покхара                                                 Закуска / – / Вечеря
След закуска ще напуснете хотела и ще се отправите на спиращо дъха пътуване през панорамен високопланински път към живописната долина Покхара. Долината Покхара е едно от най-живописните места в Непал и предлага невероятна панорама на непалските Централни Хималаи с Анапурна I и III, Мачапучаре и Манаслу, които сякаш заемат целия небосклон над вас. Покхара е третият по големина град в Непал с население около 200 000 души, а разположението му на брега на езерото Пхева го прави и един от най-красивите в Непал.
След пристигането в Покхара ще се потопите в атмосферата на града с неговите пъстроцветни базари и смесен дух, в който модерният живот се слива незабележимо с традиционните храмове и ритъма на живота такъв, какъвто е бил преди векове. Ще посетите езерото Пхева с неговите ресторанти, барове и магазини за сувенири. Обиколката включва също храмът Биндвабашини и водопадът Девис. След това ще посетите пазара Бегнас. Ще се насладите на плаването в огледалните води на езерото Бегнас с традиционната лодка шикара (25 минути), което ще бъде и вашият трансфер до следващата дестинация за нощта – Begnas Lake Resort.
Вечеря и нощувка в Begnas Lake Resort ***.

Ден 8                       Екскурзия до Сималданда и Пачбхайя                                                            Закуска / – / Вечеря
След закуска ще поемете по тясна пътека, която си проправя път през храсти и лешникови дръвчета и полека се изкачва към Чяан Данда, преди да стигнете до малък селски пазар. Оттук ще последвате черен път на запад, докато стигнете до тясна пътека, водеща до гъсто залесената местност Рупакот.
Следва разходка по билото на хълма, за да достигнете отдалечено населено място, кацнало на една скала с изглед към езерото Рупа и към гъстите гори, които го обграждат. Това малко село се състои от редове от чисти къщи, направени от кал и камък, и са обитавани от хора, принадлежащи към етническата група Гурунг. Повечето от мъжете от селото са войници, които служат или в Британската, или в Индийската армия, където средната заплата е добра. Други са фермери или преживяват от риболов в близките езера.
Ще посетите селската плантация за кафе, където кафето се добива и обработва благодарение на стари, органични методи. Ще можете да опитате различните видове кафе, които се предлагат и да закупите своя предпочитан вкус. След това ще посетите храма Деурали, където местните хора изпълняват вековните ритуали за изпълняване на желанията и за добра сполука в начинанията. По-нагоре по този път е Бегнаскот, стара военна наблюдателница, датираща отпреди двеста години, която местните раджи са използвали за защитата на своите малки кралства.
Вечеря и нощувка в Begnas Lake Resort ***.

Ден 9                        Покхара – Катманду – Нагаркот (6-7 часа)                                                     Закуска / – / Вечеря
След закуска ще напуснете своя хотел и ще се отправите обратно към Катманду по същия високопланински път. Ще продължите към Нагаркот – високопланински курорт, известен с възхитителните си изгледи към заснежените планински склонове на Хималаите.
Вечеря и нощувка в The Fort Resort ***.

Ден 10                      Дхуликхел – Панаути – Бхактапур                                                                    Закуска / – / Вечеря
След закуска ще се отправите към малкия курортен град Дхуликхел, разположен на върха на хълм и заобиколен от земни тераси с пръст с цвят на мед, с невероятни гледки към върховете в централните Хималаи. Стари храмове и къщи в стил Невари са основната атракция в Дхуликхел. Ще ви се предостави ценната възможност да зърнете сцени от всекидневния живот в Непалското село.
Следва разходка през зелени оризища и ниви, за да достигнете село Панаути, което се намира точно на мястото, където се сливат реките Пунямати и Роши Кхола. Панаути някога е бил важна точка в Тибетските търговски пътища преди съществуването на кралство Личави, а името му идва от санскрит и означава “цялост, съвършенство”.
Бреговете на реката са осеяни с храмове, светилища и традиционните погребални клади. Отвъд реката се намира храмът на Брахмаяни, богинята-закрилница на селото, а в съседния храм Индрешвар Махадев се съхранява най-големият Шива Лингам в Непал. Самият храм представлява изумителна неварска конструкция от 15 век с уникална дърворезба, особено по покривните подпори.
Причината за голямата религиозна стойност на Панаути се крие в легендата за явяването на бог Шива в селото, според древните ведически текстове. До ден днешен поклонниците на бог Шива вярват, че който се изкъпе на мястото, където реките се сливат, по време на пълнолуние, след смъртта си със сигурност ще отиде в Рая. Панаути е дом на два от най-значимите религиозни празника в Непал – ежегодното улично шествие с колесници, и Маккар Мела, който се провежда веднъж на дванадесет години.
Следва кратко пътуване, което ще ви отведе в средновековното градче Бхактапур. Настаняване в хотела.
Следобед ще разгледате този интересен град, известен като “градът на поклонниците”, дом на средновековно изкуство и архитектура и класически пример за средновековния Непалски начин на живот. Когато излезете на централния площад през Кралската порта, веднага ще ви направи впечатление разпръснатостта на храма в сравнение с тези на главните площади в Катманду и Патан. Посетете главния площад, приютил неизброими храмове и други архитектурни богатства: Лъвовата порта, статуята на Бхупатендра Мала, Дворецът с 55-те прозореца, Камбаната на лаещите кучета, храмът Батсала и храмът Нятапола.
Вечеря и нощувка в хотел Heritage ***.

Ден 11                    Бхактапур – Катманду (свободен ден)                                                               Закуска / – / Вечеря
След късна, богата закуска ще напуснете хотела, за да се отправите обратно към Катманду. Остатъкът от деня е свободен за пазаруване в последната минута и търсене на сувенири.
Вечерта ще имате удоволствието да вечеряте в традиционен Непалски ресторант, в който ще се насладите на изпълнение на традиционни непалски народни танци и редки непалски специалитети.
Нощувка в хотел Himalay ****.

Ден 12                     Отпътуване                                                                                                                                         Закуска / – / –
Трансфер до летището навреме, за да хванете своя полет за вкъщи. Довиждане и намасте!

Ден 13                     Пристигане в България
Пристигате на родна земя.

************************************************

ЦЕНИ на ЗАПИТВАНЕ

Цените са на човек в евро и включват следните услуги:

 • Самолетен билет с Катарски авиолинии
 • трансфери от и за летището при пристигане и отпътуване
 • 4 нощувки в Катманду, със закуска
 • 2 нощувки в Maruni Sanctuary lodge или подобен, Читван, пълен пансион
 • 2 нощувки в Begnas Lake Resort (луксозна стая), Покхара, със закуска
 • 1 нощувка в The Fort Resort, Нагаркот, със закуска
 • 1 нощувка в хотел Heritage, Бхактапур, със закуска
 • Турове според програмата с екскурзовод на английски език
 • Входни такси според актуалните цени (музейните такси се заплащат допълнително при желание, освен музеят Хануман Дока в Катманду, който е включен в цената).
 • Катманду/Читван/Покхара/Нагаркот/Дхуликхел/Бхактапур/Катманду, частен превоз в превозно средство с климатик.
 • Хранене както е изложено в програмата (включително прощална непалска вечеря в местен ресторант с културно представление на десетия ден).
 • Застраховка медицински разноски с покритие 10 000 евро.