+359 888 552 230 | ani@anywherenrado.com

Ангкор – Изгубеният град на Кхмерите

Биещето сърце на Кабоджа е Ангкор. Възхитителни храмове, датиращи от 893 СЛ.Хр. , изкраждат неговите камери, за да тласкат с всяка статуя и Пагода, живота в

цялото тяло на страната. Да откриете Ангкор е да откриете себе си, отразени в геният на архитектурни паметници, история и духовност, плюс разходка по най-голямото сладководно езеро в Азия. Ангкор бие само за Вас!

Ден 1 – Пристигане в Сием Реап

Добре дошли в Сием Реап! Отправната точка за разглеждане на приказните храмове на Ангкор, древната столица на Кхмерската империя. Пригответе се за неземните гледки на архитектурен спектакъл, който не може да се сравни с нищо друго. Нямаме време за губене, защото величието което Ви очаква е голямо. Не се учудвайте ако, пътувайки към Ангкор Ват, усетите топка в стомаха. Интуицията има начин да предвкусва срещата с красотата по начин, непознат за думите. Ангкор Ват се изправя пред Вас още в далечината. Приближавате с колата, слизате и поемате първа глътка въздух около този древен масив история, приютил в себе си най-интимната част от духовността. Ангкор Ват е величествен архитектурен пъзел, построен по време на управлението на цар Суряварман II в началото на 12ти век. Всички тук говори за история и време, и затова храмът е подобен на планински връх, обитаван от боговете. Разходете се по пътеките и вижте тези стени, покрити с каменни резби и барелефи, изобразяващи, изобразяващи хиндуистката митология и на войните, които Суряварман II е водил по време на своето царуване. Докоснете с ръка детайлите, времето, историята. Докато очите Ви следват извивките на барелефите, ще се почувствате като в игра на стъклени топчета, разпилени по пода – накъдето и да погледнете, ще срещате изящество. Храмът е истински дом на човешкото и божественто, и затова в него има и повече от 2000 статуи на Апсара танцьорки. Всеки детайл е дело на човешка ръка. Построяването на храма е отнело повече от трийсте години усилен труд. Резултатът попива в очите Ви, за да Ви извиси над дребнавото ежедневие.
Днес Ангкор Ват е изобразен на национлното знаме на Камбоджа, тъй като храмът символизира душата на кхмерите. Храмът е виждал хиляди изгреви и залези. Останете до края на деня, за да видите как последните лъчи падат върху статуите и стените на Ангкор Ват, слизат още по-надолу в пътеките, в земята, за да останат накрая само светли точки, обагрени в червеното на залеза. След тази неземна красота ще се върнем в Сием Реап за спокойната ви нощ.

Ден 2 – Сием Реап (закуска)

Срещата с духовността и красотата на Ангкор продължава и днес. След обилната закуска се отправяме към няколко ранни храма на 15 км от Сием Реап. Масивите на божествата са обединени под името Ролиус и пръснати в уж случайна картина, те наследяват мястото на първият град, построен от ангкорските крале през 8 и 9ти век. Ролиус е триединство на духа. Разходката из трите основни храма – Баконг, Лолей и Преа Ко, насища душата с наслада и спокойствие. Но не само геният на човешкото преклонение пред духа, прави впечатление тук. Краката Ви повеждат към пътеките на тази красива провинция, очите срещат изумрудени оризища и захарни палми. Изумлението Ви превръща в дете, необременено от никаква друга гледка. С тези очи се качете във волска каруца за разходка до Пагодата Ролиус. Този изпитан местен начин на придвижване ще Ви срещне с добрите хора от Камбоджа и техните широки приятелски усмивки. Веднъж стигнали до Пагодата, се отворете за благословията, която миролюбивите будистки монаси ще отслужат лично за вас. Тази древна човешка традиция изпълва със смисъл и доброта. След нея ще се върнем в хотела, за да отдадем предимство на напичащото слънце и обедните жеги. Едва ще изчакате да преминат, преди да се впуснете в следващото приключение – отново храм, този път Та Пром! Една разходка до там, запознава с този скрит в джунглата духовен дом. Построен в средата на 12ти век, Та Пром е уникален архитектурен спектакъл. Още по-приказното в него е това, е е оставен до голяма степен така, както е бил открит – полуразрушен, обрасъл с дървета от джунглата. Когато видите храмът, когато разкриете каменните стени, прегърнати от лозниците и листата на дивата джунгла, когато внезапно зад пътекат и вечните дървета, се разкрие стена от духовност, ще бъдете поразени. Та Пром е един от най-живописните и запомнящи се храмове на Ангкор. И приключението не спира тук, защото наблизо ще видим и Бантей Кдеи, будискти манастир от края на 12ти век и Шра Шранг, известен също като „басейн на пречистването“. Чистотата на духа се къпе в очите Ви, докато разглеждате тези храмове. Как може да бъде описан този ден, в който душата се разкрива във всяка стъпка, дума и камък? Не може. Думите са само опит за догонване на смисъла, който сте видяли с очите си. Връщаме се в Сием Реап за спокойната Ви нощ!

Ден 3 –Сием Реап (закуска, обяд)

Ангкор крие една съкровищница. Крие ревностто една тайна, чиято красота е толкова голяма, че предпочита да остане в сянка. Това е изящният храм Бантей Шрей. Тайната му се разкрива особено силно на меката сутрешна светлина, която попива в древните стени и статуи. След закуската отиваме именно там. Бантей Шрей е наричан „Цитаделата на жените” и е един от най-добре запазените храмове в Камбоджа. В него се съхраняват едни от най-изящните примери на кхмерското изкуство. Разходете се измежду тези барелефи, обагрени в бледорозовото на минерал, с който е строен храма. Цветна гледка, която не може да се види никъде другаде в Ангкор. След тази сутрешна нирвана, поемаме по обратния път, но без бързане. Сега е времето за среща и с местните хора, с палмовото вино и бледокафявата захар. Копнежна Камбоджа от духовност, смисъл и богатство на вкусовете. Именно то ще е Ваш спътник, докато се отбиваме в Сала Бай – училище, обучаващо камбоджанци от местни бедни семейства на изкуството на гостоприемството, давайки им възможност за развитие и бъдеще. Един разговор с учениците ще Ви накара да преосмислите цената на малкото и голямото, и да се усетите много щастливи.
От там отиваме в Ангкор Том – бившата столица на Великата Кхмерска Империя. Този град е обграден от висока осем метрова стена, очертаваща перфектен квадрат. Геният на правите линии, се преплита с геният на овалите в този дом на историята и времето. Влезте в града през древната Южна порта, впечатляващ каменен вход, с гравирани слонове и четири гигантски глави отгоре. Оттам продължете към храм Байонв центъра на града.Този шедьовър от 12 век е като учебник по великолепие и е известен с 54те си кули с енигматични фасади, представляващи 54те провинции на Великата Кхмерска Империя. Обикаляме из Терасата на слоновете и Терасата на прокажения крал, два сложни барелефни трибуди, задължителни за посещение. След цялата тази красота ни остава единствено да се върнем в Сием Реап за спокойната Ви нощ.

Ден 4Заминаване от Сием Реап(закуска)

Последен ден в Ангкор. Последен ден и този път ще смените гледната точка. Закусете спокойно, преди да се качим в лодка, за да се отправим на интересно пътешествие по водите на езерото Тонле Сап. Лъчезарната повърхност на водите му, рисува най-голямо по площ сладководно езеро в Югоизточна Азия, необикновено с това, че размера му варира, и то много, в зависимост от сезона, като увеличава до 4 пъти обема си по време на дъждовете. Тонле Сап е като белите дробове на Бога – разширява се и се свива, следвайки порива на вятъра и облаците. Докато лодката се плъзга отгоре му, ще видите плаващи къщи и впечатляващи наводнени гори, истински живи картини на майката природа. Изключителна красота на сезоните и паметта на водата. След тази разходка, ще се върнем в Сием Реап, за да кажем сбогом на Ангкор. Или по-скоро “Довиждане”, защото част от сърцето Ви остава тук, за да чака Вашето завръщане отново.