+359 888 552 230 | ani@anywherenrado.com

Шри Ланка – по стъпките на Марко Поло

Екзотика, Индивидуална екскурзия, История, Почивка плаж, Приключение, Природа  8 дни/ 6 нощувки

През 13-ти век откривателят Марко Поло написал: “Шри Ланка е най-красивия остров на света”. И му вярваме. Красивият остров, по-познат до 1972г като Цейлон, е разпрострял морските си граници от Индия чак до Малдивите.

През 13-ти век откривателят Марко Поло написал: “Шри Ланка е най-красивия остров на света”. И му вярваме. Красивият остров, по-познат до 1972г като Цейлон, е разпрострял морските си граници от Индия чак до Малдивите. В миналото основно пристанище по Пътя на Коприната и главна цел на колонизаторите, заради дълбоките си крайбрежни води, са направили от Шри Ланка основна дестинация за търговия. Със своето мултикултурно и мултирелигиозно наследство, тази държава днес привлича многобройни туристи, които, освен почивайки си на приказните златисти плажове, искат да вкусят от известния цейлонски чай, да си изпият прясно изпеченото кафе с пръчица току що откъсната канела, или просто да се насладят на страхотната индийска кухня. Със своя тропически и горещ климат, моделиран от океанските течения и ветрове, Шри Ланка притежава средна годишна температура от 30 градуса, което прави от острова целогодишна предпочитана дестинация за туризъм. Бидейки в топ 25 на всички държави в света по био разнообразие, Вашата почивка тук ще бъде обогатена с наблюдение на видове, които много рядко биха могли да бъдат видени другаде.

Потегляме на пътешествие …

Ден 1                       Полет София – Коломбо

Днес денят е отреден за пътуване. Излитаме от София за Шри Ланка.

Ден 2                      Пристигане в Коломбо                                                                 Вечеря

Пристигайки преди обед на летището в Коломбо, наш представител ще ни посрещне, за да ни откара в хотела за настаняване. След обяда ще направим един кратък полудневен тур из Коломбо, който е един доста бързо развиващ се град. Почти всекидневно тук изникват все нови и нови небостъргачи, превръщайки столицата на Шри Ланка в изключително динамичен град. Тук специално внимание се отделя на световното културно наследство като 100 годишната часовникова кула и сградите от Британското колониално присъствие. Също така ще видим пазара Pettah, където можете да напазарувате почти всичко, но единствено ако се пазарите. Иначе ще обидите продавачите. Наред с модерните сгради ще видите будистки и индуски храмове, които олицетворяват религиозната и културна смесица и толерантност. Вечерята ще бъде наслада за сетивата, опитвайки истинската кухня на Шри Ланка. Но за тези, които предпочитат европейската, има и такъв избор. Нощувка.

Ден 3            Коломбо – Анурадхапура                                                        Закуска / – / Вечеря

След закуска ще се отправим към Анурадхапура като преминем край Маравила, Чилау и Путалам. Пристигайки в Анурадхапура ще се потопим във водовъртежа на, без съмнение, най-великия град на древен Цейлон. Катопървата столица на Цейлон този град предлага множество исторически и археологически места, които да посетим. Sri Maha Bodhi или свещеното дърво Бо било донесено и засято тук преди 2200 години, като това го прави най-старото документирано дърво в света. Под него Сидхартха Гаутама, духовният учител познат по-късно като Гаутама Буда, получил просветлението си или Бодхи. Тук се намира и Бронзовият Храм, обитаван от монаси, със своите 1600 каменни колони гордо изтърпели капризите на природата и хората, датиращи от 2 в. пр. Хр. Тук е ихрамът Руванвелисая, построен през същия век, известен в целия свят със съвършения си купол, наподобяващ балон и невъзможен за копиране от съвременните инженери. Статуята на Буда ‘Samadhi’ от 4-ти веке една от най-известните статуи на Буда в света, изобразяваща го по време на дълбока медитация. В края на този изпълнен с история и религия ден ще се отправим към хотела за заслужена почивка и уникална вечеря.

Ден 4            Сигирия – Полонарува                                                             Закуска / – / Вечеря

След закуска в хотела в Анурадапура, ще се отправим през джунглата към Сигирияили Лъвската Скала. Тук ще имаме възможност да се изкачим до крепостта, построена през 5-ти век, която е запазена като културно наследство на ЮНЕСКО. Тази Лъвска Скала е цитадела, извисяваща се на 200 метра над джунглата. Тук са били най-плодородните земи на Шри Ланка. Ще видите отблизо световно известните фрески на Райски създания, които се намират в нещо като стая в основата на скалата. За накрая е оставено най-доброто: Огледалната стена – част от скалата толкова добре полирана през 8-ми век, че и досега отразява слънчевите лъчи. Продължаваме към Полонарува, където ще се настаним в хотел и ще излезете на полудневен тур из града. Като втора столица на Шри Ланка, градът е бил построен през 11-12-ти век и е включен в списъка на ЮНЕСКО. Тук ще видим останките от Кралския дворец, 4-те уникални каменни статуи на Буда в трите различни пози – седнал, изправен и легнал, банята с лотосите, както и няколко статуи на бивши Цейлонски крале. Тук са и изящният храм на Шива, Ланкатилака и много други религиозни забележителности. След връщането в хотела, ще имате възможност за почивка и вечеря, съзерцавайки приказните чаени хълмове.

Ден 5                        Дамбула – Матале – Канди                                             Закуска / – / Вечеря

След ранна закуска ще се отправим към Дамбула, местност известна с пещерните си храмове вкопани в скалите. Построени през 1-ви в. пр. Хр., това културно наследство представлява поредица от впечатляващи 5 пещери с над 2 000 кв.м изрисувани стени и тавани, като това е най-голямата в света изрисувана площ! Тя е съставена от над 150 различни картини, като най-голямата е на Буда, издялана в скалата, оцветена и висока 14 метра! След това се отправяме към Канди и за кратко ще се отбием до уникалните градини за подправки в Матале. Тук ще се докоснем до рая на подправките и повече няма да се чудите, как изглежда канелата или защо какаовото дърво всъщност няма нищо общо с какаото, което пием у дома. Тук ще се погрижат да получим специален цейлонски масаж с ароматни треви и подправки, а накрая пълната програма за стимулиране на сетивата ни ще завърши с кулинарен урок по традиционно цейлонско готвене. Пътувайки за Канди, последната столица преди Коломбо, отново ще видим богато културно наследство на крале и монаси. Самото име Канди внушава видения за разкош и великолепие. Много от легендите и фолклорните мотиви в Шри Ланка са свързани именно с това място. За да се потопим във фолклорната атмосфера, ще посетим и фолклорно шоу, но преди това ще минем и покрай пазар за занаятчийски стоки. След такъв изпълнен с емоции, пътуване и множество великолепни гледки ден, ще си отпочинете в хотела, за да се насладим на една топла и хубава вечер сред хълмовете на Шри Ланка…

Ден 6            Канди – Перадения – Пиневала – Нувара Елия                   Закуска / – / Вечеря

Това е денят на флората и фауната. След закуска в хотела отпътуваме за ботаническите градини на Перадения, където предобед на 147 акра ще се насладим на уникални растителни видове, срещани само тук. Както Ви обещахме, изживяването „Шри Ланка” ще бъде пълно. Днес следобед ще прекараме в центъра за слонове в Пиневала. Ще видим един прекрасен резерват за тези красиви животни в техните естествени условия. Тук са снимани много от филмите по основните Leisure канали за живота на слоновете, тяхната психика, качества и т.н.И както подобава за един страхотен ден в Шри Ланка, пътуването ни днес ще завърши в една уникална чаена плантация в Нувара Елия, където ще се запознаем с отглеждането, преработването и пакетирането на чая. Ще Ви научим как и по какви качества да оценявате чая, след дегустация на истински цейлонски чай. Като цяло тази част от Шри Ланка има особен климат поради високите си хълмове и е идеално място за култивиране и отглеждане на чай от най-високо качество. За любителите на голфа, тук се намира едно от най-престижните игрища за голф в Югоизточна Азия. След толкова много цветя, дървета, слонове и чай е време за заслужена почивка и фина вечеря, вдишвайки панорамата на чаените плантации.

Ден 7                        Нувара Елия – Яла – Дълбокия Юг                                    Закуска / – / Вечеря

Днес целият ден ще е за приказното ни приключение, което продължава с посещение на най-големия резерват в Шри Ланка – Яла, дома на слонове, диви бикове, глигани, леопарди, мечки и крокодили. Пригответе фотоапаратите си. Тук ще направите сафари във високопроходим автомобил, което ще отнеме целия ден.  За кратко по пътя към резервата ще спрем да се насладим на прекрасните водопади Бандаравела & Ела.

Ден 8           Пътуване до Гале и Коломбо – София                                          Закуска

Тръгвайки от Яла ще се отправим към морето и по-точно към Гале – някогашното главно пристанище на Цейлон. Все още този град е известен най-вече с изящните си ръчно плетени дантели. Крайбрежните укрепителни съоръжения се простират на 90 акра и са остатък от португалските мореплаватели, в последствие достроени от холандците. Естествено, като всичко в Шри Ланка, и тези укрепления са запазени от ЮНЕСКО.

Отправяме се към Коломбо по крайбрежния път, като през цялото време ще се удивяваме на Индийския Океан. Трансфер до летището и полет за София.

По желание може да добавим още няколко вълшебни дни към Вашето пътуване на някой приказен плаж.

ХОТЕЛИ и ЦЕНИ

Хотели ***                                                                                                                                                                   

Palm Village Hotel, Uswetakeiyawa (www.palmvillagehotel.com)
Kassapa Lion’s Rock, Kimbissa www.kassapalionsrock.com
Senani Hotel, Kandy (www.srilankasenaniholdings.com)
Oakray Summer hill Breeze, Nuwara Eliya (www.oakraysummerhillbreeze.com)
Hotel Chandrika, Tissamaharama  (www.chandrikahotel.com)

При мин. 2 човека  – € 1495
При мин. 3-4 човека  – € 1365
При мин. 5-6 човека  – € 1230
  

Хотели ***+                                                                                                                                                                   

Grand Oriental Hotel, Colombo (www.grandoriental.com)
Sorowwa Resort & Spa Hotel, Habarana (www.sorowwa.com)
Hilltop Hotel, Kandy (www.aitkenspencehotels.com)                                          
Galway ForestLodge, NuwaraEliya (www.galwayforest.com)                        
Priyankara Hotel, Tissamaharama (www.rosenhotelsrilanka.com)                

При мин. 2 човека  – € 1560
При мин. 3-4 човека  – € 1425

При мин. 5-6 човека  – € 1285 

 

Хотели ****                                                                                                                                                                 

Ramada, Colombo (www.ramadacolombo.com)
Amaya Lake, Dambulla (www.amayaresorts.com)                                              
Amaya Hills, Kandy (www.amayaresorts.com)                                                      
Andrews HotelNuwara Eliya (www.jetwinghotels.com)                                   
Mandara Rosen Hotel, Kataragama (www.rosenhotelsrilanka.com)                 

При мин. 2 човека  – € 1725
При мин. 3-4 човека  – € 1575
При мин. 5-6 човека  – € 1435
 

Цените са на човек в двойна стая, в евро и включват:

  • Самолетен билет София – Коломбо – София с Катарски авиолинии;
  • Летищни такси;
  • Всички трансфери по програмата с индивидуален климатизиран
  • 6 нощувки със закуски и вечери в посочените хотели или подобни;
  • Всички описани в програмата турове с професионални местни екскурзоводи;
  • Входни такси за посещаваните обекти;
  • Застраховка медицински разноски за 10 000 евро;

 Цените не включват:

  • Виза за Шри Ланка (полага се и се заплаща на летище)                  $ 35
  • Напитки по време на храна