+359 888 552 230 | ani@anywherenrado.com

Рим & Тоскана с рент-а-кар

Екскурзия, История, Култура, Луксозно индивидуално пътуване, Обиколка  8 дни / 7 нощувки

Ден 1                                    Отпътуване от София за Рим                                                             

Днес излитате от София с полет на Алиталия за Рим (1900-1955 ч.). Посрещане от местен шофьор на летището и трансфер до хотел в Рим. Настаняване и нощувка.

Разположен е на реките Тибър и Аниене. Бил е столица на Римската империя, най-могъщата, голяма и най-дълго просъществувалата империя в класическата западна цивилизация. Предградията му достигат до Тиренско море. Градът съществува от 2800 години, като е бил средище на Древен Рим, по-късно на Папската област, Италианското кралство и Италианската република (съвременна Италия). Рим е известен още като „la Città Eterna“ („Вечният град“), „l’ Urbe“ (от латински Превъзходен град) или „Градът на Седемте хълма“. 

Ден 2                                   Рим                                                                                         Закуска

Днес денят ви е свободен за разглеждане на Вечния град. Рим е ваш!

Рим е единствен по рода си. Никой друг, дори и Атина, Истанбул, Лондон или Ню Йорк, няма толкова забележителности, колкото него. В добавка към наследството от древността има също и средновековни квартали, добре проектирани площади, интересни пазари, и разбира се базиликата Св. Петър във Ватикана. Тук ви предлагаме още няколко места, които трябва да посетите.

Колизеумът (Colosseo) – С един билет посещавате Колизеума, римския форум и Палатино. Цена: 9 евро. Работно време: 8:30 – 18:15 часа (лятото), през останалите сезони работното време се съкращава с няколко часа до 15:30 часа.

Базиликата Свети Петър и Музеите на Ватикана – Това е най-голямата, най-богатата и най-пищната църква в Италия. Не забравяйте да се облечете подходящо – без къси поли и панталони и разголени потници. Работно време: 7:00 – 19:00 часа (октомври-март от 7:00 до 18:00 часа). Вход свободен. Не пропускайте и Музеите на Ватикана (вход 14 евро). Препоръчваме ви да си вземете книга-гид или аудиогид.

Фонтана ди Треви (Fontana di Trevi) – Анита Екберг прави фонтана известен във филма си „Ла Долче Вита”. Смешно, но на живо изглежда по-голям.

Римския форум (Foro Romano) – С мозаeчните руини от храмове, изтърканите мраморни улици и базиликите, там е като в приказка. Римският форум е бил търговски, политически и религиозен център на древен Рим. Майката на всички съвременни огромни стадиони – Колизеумът, също е наблизо. Общ билет с Колизеума и Палатино.

Галерия Боргезе (Galleria Borghese) – Рим отстъпва малко на Венеция и Флоренция, когато става въпрос за изкуство, но тази галерия е изключение. Тя излага картини от художници като Бернини, Тициан и Караваджо. Вход: 8,50 евро. Работно време: 8:30 – 19:30 часа (почивен ден понеделник).

Площад Навона (Piazza Navona) – Според някои, това е най-красивият площад в целия свят. Не само заради неговите статуи и фонтани като Фонтана на четирите реки на Лоренцо Бернини, но и поради неговите измерения. Огромният правоъгълен площад все пак си остава уединен.

Пантеонът (Pantheon) – Храм на над 2000 г., днес превърнат в църква. Вътре е гробницата на художника Рафаело. Работно време: 8:30 – 19:30 часа, в неделя 9:00 – 18:00 часа.

Ден 3                                  Рим – Брачано – Орвието                                                  Закуска

След закуска наемате кола от центъра на Рим и отпътувате на север от Рим към Брачано. Брача̀но е малък град в италианската област Лацио, на 30 км (19 мили) северозападно от Рим, разположен на югозападния бряг на вулканично езеро („Lago di Bracciano” или „Sabatino”, осмото по големина езеро в Италия) и с добре запазения средновековен замък Castello Orsini-Odescalchi.

След това може да продължите към Орвието (120 км/ 2 часа с кола), град с богато историческо минало. Възникнал е на мястото на древния етруски градВолсинии Ветерес(Volsinii Veteres). Орвието е съхранил до забележителна степен своя средновековен външен вид. Градът съдържа многобройни сгради построени през 12-ти и 13-и век. Има много тесниулицис каменни настилки.Можете да съзрете още от магистралата величествения му силует, а над всичко се извисява Катедралата, пострена през 1290г. Настаняване и нощувка.

Ден 4                                   Орвието – Тоди – Асизи                                                   Закуска

Днес се отправяте към Асизи като по път може да спрете и в средновековния град Тоди. Тоди е град в Италия, област Умбрия. Според легендите градът е основан 1330 г.пр.Хр. Историческите данни за селището са от VІІІ-VІІ в.пр.Хр. Тоди е завладян от римляните през 217 г.пр.Хр. След падането на Западната римска империя остава под ломбардско управелине на херцозите от Сполето. През 1367 г.Тоди е присъединен към Папската държава, а през 1860 г. вече е част от Кралство Италия. Интересни забележителности са: Катедралата; Общинският дворец с градски музей, Двореца на народа с Художествената галерия; Църква Св.Фортунат; Църква Богородица на утехата и др.

След това отпътувате за известния град Асизи (Assisi), град в провинцията Перуджа в областта Умбрия. Историята на Асизи е силно свързана с религията. Там е роден Св. Франсис от Асизи (основателя на фрацисканския орден), а базиликата San Francesco d’Assisi е посветена на него – тя е разделена на две части, като в едната част има фрески, които описват живота му. Тази базилика е част от списъка на ЮНЕСКО за световното наследство. Базиликата Santa Chiara или Св.Клеър – започната е през 1287г. – там се намира гробницата на Св.Клеър (основател на ордена на Св.Клеър или втория орден на Св.Франсис – този орден е известен и с други имена) и можете да видите фрески от XIII век. Най–старата запазена църква в Асизи е Santa Maria Maggiore. Други религиозни здания, които можете да посетите са катедралата Сан Руфино (San Rufino), базиликата Santa Maria degli Angeli и Chiesa Nuova – построена върху предполагаемия дом на Св.Франсис. Други забележителности за разглеждане са два средновековни замъка. Единият – по-големият е Rocca Maggiore, а другия – по-малкия е частично отворен за посетители. Побратими градове са Витлеем – Палестина, Сан Франсиско – САЩ и Сантяго де Компостела – Испания.

Ден 5                                    Асизи – Сиена – Сан Джиминяно – Флоренция                Закуска

Днес след закуска отпътувате за Сиена (ок. 2 часа с кола). Сиѐна (на италиански Siena) е град в Тоскана, разположен сред хълмиста местност южно от Флоренция. Историческият център на Сиена е деклариран от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство. Градът е основан от римляните, като разцвета си достига през 12 век. Тогава той е важен търговски и банков център, но последвалите борби с Флоренция го отслабват и Сиена става второстепенен град в областта. Архитектура и забележителности: Пиаца дел Кампо – площад в центъра на града, който прилича на обърната раковина. Катедралата на Сиена, създадена от Андреа Пизано е архитектурен шедьовър от 12-14 век, образец на италианска готика. Статуите на Св. Петър и Св. Павел са сътворени от Микеланджело.

Последната задължителна спирка преди Флоренция е Сан Джиминяно (San Gimignano), малък крепостен град, намиращ се на хълм. Принадлежи към провинция Сиена в региона Тоскана. Сан Джиминяно е основан през III в.пр.Хр. от етруските, което означава, че градът е с много богата история. Символът на Сан Джиминяно в международен мащаб са 14-те му кули – с различна височина и стил. Там можете да видите множество църкви, но има две основни – Collegiata (построена е X век със статут на катедрала, по – късно става църква. Интерес представляват фреските, с които са покрити целите стени) и Sant’Agostino (в нея се съхраняват произведения на изкуството на много италиански ренесансови творци). В двореца на Сан Джиминяно се помещава градската галерия, където можете да се насладите на творби на Пинтурикио (Бернардино ди Бето), Беноцо Гоцоли, Филипо Липи, Доменико ди Микелино, Пиер Франческо Фиорентино и др. В залата Данте в двореца се намира невероятната фреска на Липо Меми, а също можете да видите и кулата на двореца – Torre del Podest или Torre Grossa (построена 1311г. с височина 44м).

Продължавате към Флоренция (53 км/1 ч.). Настаняване и нощувка.

Ден 6                                   Флоренция                                                                                 Закуска

Днешния ден е посветен на Флоренция. Културното и историческо влияние на този град е поразително. Удивителните сгради, огромните галерии и пълните със съкровища църкви красноречиво говорят за любовта на флорентинците към показността. Дълго след като се е появила на политическия и икономически хоризонт, Флоренция запазва елегантния си облик: силуетът й с всички онези червеникавокафяви покриви и величествени куполи, е наистина живописен. Флоренция – пищният град, е име дадено от римляните на това селище, основано през I век сл. Хр. по бреговете на река Арно, в подножието на Фиезоле, етруско селище, останките на което се виждат на хълма над града. Разцветът на Флоренция в изкуството, културата и международната търговия започва през XIII век и достига върха си през XV в. под управлението на фамилията Медичи, които ръководят града до края на XVIII в. Накъдето и да се обърнете във Флоренция, ще видите необикновени творби на изкуството и архитектурата, които привличат над осем милиона туристи годишно. Във Флоренция се ражда Ренесансът в Италия. Флорентинци създават ренесансовия и неокласическия стил в архитектурата, които изцяло променят облика на Париж, Лондон и Рим. Флорентинските банкери финансират много от португалските и испанските експедиции по време на Великите географски открития. Двата американски континента са наречени на името на флорентинския писател, който твърди, че е техен откривател и картограф – Америго Веспучи. Операта е измислена във Флоренция. И това е само малка част от наследството на този невероятен град. Започнете от двореца Палацо Векио, преминете през световно известната галерия „Уфици“ и завършете с Катедралата и нейния величествен купол и кула, проектирана от Джото. Над река Арно е мостът Понте Векио с бижутерийните си магазини, както и пищните градини Боболи. За да погледнете града отвисоко, можете да се качите на Камбанарията на Джото или на купола на катедралата (Дуомо), или пък да се отправите към Пиацале Микеланджело, от другата страна на Понте Векио, което се намира на хълм, разкриващ невероятна гледка към Флоренция.

Ден 7                                    Флоренция / Пиза                                                                                 Закуска

Един свободен ден за още от красотите на Флоренция или посещение на Пиза (86 км/1 ч 35 мин). Пиза се намира на мястото, където се вливат реките Арно и Серкио в Лигурийско море и образуват лагуна. Наклонената кула в Пиза – Torre pendente di Pisa (кой не е чувал за нея) – наклонена е на югоизток под ъгъл от 5,5 градуса. Най – високата й точка е на 56,7 м. Кулата е едно от зданията на площада Piazza del Duomo, известен още като площада на чудесата. Там се намират катедралата на Пиза (Duomo), баптистерията (Baptistery) и Camposanto Monumentale (в превод „гробище паметник”). Катедралата Duomo – средновековна катедрала започната през 1063 г. от архитекта Бускето – инициатор на римския стил в Пиза. Мозайката в катедралата е изпълнена във византийски стил, докато арките са в мюсюлмански стил. Фасадата е направена от сив и цветен мрамор мрамор с бели камъни – тази сграда не бива да бъде пропускана. Баптистерията е посветена на Св. Йоан Кръстител, завършена е 1363г.(строена е 211г.). Основният й стил е римски с изключение на горната част и купола, които са в готически стил, и са творение на Никола и Джовани Пизано. Това е най – голямата баптистерия в Италия – диаметъра й е 107,25 м. Camposanto Monumentale е гробище, в което се съхраняват множество саркофази (до днес са запазени само 84) и гробници. Твърди се, че това е най – красивото подобно здание в света. Има три параклиса и два входа. В Camposanto Monumentale има фрески от Беноцо Гоцоли, Буонамико Бафалмако, Антонио Венециано и др. В Пиза можете да видите още много църкви, музеи и дворци. Нощувка във Флоренция.

Ден 8                                    Флоренция – Рим – София                                                                  Закуска

След закуска отпътувате по магистралата до Рим (275 км/ 3 ч. 20 мин). Връщате колата на летището и излитате с полет на Алиталия за София (15.10-18.05 ч.).

 

Arrivederci Italy!

 

ЦЕНИ

Хотели 3*                                                                                                                             €   799

ROME – HOTEL TIRRENO 3*(http://www.hoteltirrenoroma.it/)  или подобен

ORVIETO – HOTEL ITALIA 3*+ (http://www.grandhotelitalia.it/) или подобен

ASSISI – RISTORANTE LA TERRAZZA 3* (http://www.laterrazzahotel.it/en/) или подобен

FLORENCEHOTEL MARTELLI 3*( http://www.hotelmartelli.com/) или подобен

 

Хотели 4*                                                                                                                              € 1115

ROME – COLONNA PALACE 4* (http://www.hotelcolonnapalace.com/) или подобен

ORVIETO – VILLA CICONIA 4*( http://www.hotelvillaciconia.com/en/ ) или подобен

ASSISI – CASTELLO DI PETRATA 4* (http://www.castellopetrata.com/) или подобен

FLORENCEPLAZA HOTEL LUCCHESI 4* (http://www.hotelplazalucchesi.it/en/) или подобен

Цените са на човек при настаняване в двойна стая, в евро и включват:

  • Самолетни билети София-Рим -София;
  • Летищни такси;
  • Трансфер летище-хотел в Рим;
  • 2 нощувки със закуски в Рим;
  • 1 нощувка със закуска в Орвието;
  • 1 нощувка със закуска в Асизи;
  • 3 нощувки със закуски във Флоренция;
  • Рент-а-кар 5 дни / RENAULT CLIO или подобна
  • Застраховка медицински разноски с покритие 10 000 евро.