+359 888 552 230 | ani@anywherenrado.com

Делхи – Каджухаро – Орча – Агра – Фатехпур Сикри – Джайпур – Джодпур – Ранакпур – Удайпур – Пушкар – Делхи

Отворете сетивата си, за да усетите разнообразие от вкусове и непознати аромати, нетрадиционни усещания и силни преживявания… Добре дошли в Индия! Добре дошли в страната на пъстрите цветове и силните контрасти, на поразяващите изненади и ярките противоречия. Страната на вибриращите в ритъм и пищни цветове шумни фестивали, но и на обгърнатите във величествено спокойствие и тишина храмове. Страната с респектиращ трафик, включващ стотици камиони, натоварени с памук, чай и пр., моторикши, двуместни мотоциклети, скутери, автомобили, каруци, биволи, камили, кучета, пешеходци и колоездачи. Един различен свят – изумяващ, провокиращ и омагьосващ. Изпълнен с мириса на ароматни пръчици, къри, подправки, вкусна храна, пикантна и много различна. Свят изпъстрен с мистерии, култури, легенди, романтичен фолклор, Тадж Махал и Хиляда и една нощ…

Ден 1 СофияИстанбул – Делхи Полет  

Излитаме от София за Истанбул (09:45-12:15 ч.) и връзка със следващ за Делхи в 20:55 ч.

Ден 2 Делхи Целодневен тур          Закуска & Вечеря

Пристигаме в Делхи в 05:15 ч. Сърдечно посрещане с гирлянд от цветя от екскурзовода ни и трансфер до хотела, където се настаняваме веднага. Вкусна закуска ще ни бъде сервирана в ресторанта на хотела, след което се отправяме на първата вълнуваща обиколка – Делхи!

Мистерии, магия, хаос. Добре дошли в Делхи, градът на духовете и 25 милиона души. Подобно източен Рим, столицата на Индия е пълна с мощите на изгубени империи. Поредица от армии са щурмували през Индо-Гангската равнина и са отпечатали своята идентичност върху града, преди да изчезне в развалини и гибел както завоевателите, които са ги предхождали. Модерен Делхи е хаотичен гоблен от средновековни крепостни съоръжения, мавзолеи на Моголски императори, прашни пазари, градоустройство от колониалната епоха и мега молове. Националната столична територия Делхи има площ от 1 483 км² и е разположена на река Ямуна, десен приток на река Ганг. Основните говорими езици са хинди и урду. Град Делхи възниква през 6 век пр.н.е., но се превръща във водещ регионален център по времето на Делхийския султанат (13-16 век). През 1639 година Шах Джахан построява днешния Стар град, който от 1649 до 1857 година служи за столица на Моголската империя. С нарастването на британското влияние в Индия Делхи постепенно губи политическото си значение за сметка на Калкута, но през 1911 година властите обявяват връщането на столицата в Делхи и през 20-те години е изграден новият град Ню Делхи. Ню Делхи остава столица на Индия и след като страната става независима през 1947 година. Разглеждане на най-ярките забележителности: Кубаб Минар, Бахайския храм, Радж Гхат, India Gate, Парламентът, Джама Маджид, Червения Форт, Chandni Chowk.

Вечеря и нощувка в хотела.

Ден 3 ДелхиДжанси-Каджухаро Влак / Автобус        Закуска & Вечеря

След закуска се отправяме към гарата и отпътуваме с екпресен влак за Джанси, откъдето продължаваме с автомобил до Каджухаро. След обед ще разгледаме града. В храмовата архитектура на Индия комплексът Khajuraho остава уникален. Преди хиляда години, с щедростта и художественото покровителство на кралете на Chandela Rajput в Централна Индия, близо до село Каджурахо се появили 85 храма, великолепни по форма и богато издялани. Вдъхновени от творчеството за невероятно краткото време от 100 години, от 950 г. до 1050 г. сл. Хр., били завършени всички храмове. Днес, от първоначалните 85, само 22 са оцелели след опустошенията на времето. Настаняване в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 4 Каджухаро-Орча-Джанси-Агра  Влак / Автобус         Закуска & вечеря

Сутринта след закуска се отправяме към Орча. На пристигане ще разгледаме града, Основан през 1501 г.от махараджа Рудра Пратап Сингх, градът е запазил огромна част от вековната си история. Добре съхранени са замъците и дворците, построени преди пет века. Тогава Орча е бил столица на едно от най-влиятлните и големи царства в тази част на Индия. Днес историческите сгради може да се обходят пеша. След моста, който води към укреплението, се извисяват дворците Радж Махал, Рай Парвен махал и Джахангир Махал. В първия може да се видят впечатляващи стенописи с религиозни сцени и уникални архитектурни детайли. Внимание заслужават и храмовете в Орча, най-известният от които Рам Раджа, който привлича със забележителната си архитектура и високите заострени кули.

По-късно продължаваме към гарата в Джанси, за да отпътуваме с експресен влак за Агра. Вечеря на борда във влака. Настаняване и нощувка в Агра.

Ден 5 Агра-Фатехпур Сикри-Джайпур Автобус             Закуска & вечеря

Агра е разположен по бреговете на река Ямуна. За първи път за него се споменава в известния хиндуистки епос Махабхарата под името гората Аграбан. Произходът му е далеч назад във времето, преди повече от 2500 години. Едва по времето на могулите, обаче, той става столица на Индия. Моголската империя е ислямска държава, просъществувала на индийския субконтинент от 1526 до 1858 г. До края на XVII век обединява почти цяла днешна Индия. От началото на XVIII в. започва да се разпада. Управлява се от династията на Великите моголи. Основател на династията е Бабур, пряк наследник на Тимур. Бабур е принуден да бяга от своите врагове от Фергана (днешен Узбекистан) през Афганистан в Северна Индия. Там след битката при Панипат (1526), когато разбива по-многочислените войски на султана на Делхи, основава обширна държава. Истински основател и обединител на Моголската империя обаче е Акбар Велики (1556-1605) – внукът на Бабур, който управлява 49 г.

Рано сутринта – посещение на Тадж Махал по изгрев слънце. Един от най-емблематичните обекти не само за града, но и за цялата страна е гробницата на Мумтаз Махал, по-известна като Тадж Махал – една от най-разпознаваемите и вълнуващи световни забележителности. Нейната романтична история започва на базара на Агра, където шах Джахан среща за първи път красивата девойка Мумтаз. Било любов от пръв поглед и за двамата. За 19 години тя му ражда 14 деца и преживява загубата на седем от тях. На смъртия си одър го заклева да няма деца от други жени и да съгради паметник, какъвто не съществува никъде по света. Това е най-добрият пример за могулска архитектура, съчетаващ елементи от персийския, турския и индийски архитектурни стилове. Ще рагледаме и крепостта на Агра или Червената крепост.

След това отпътуваме към Фатехпур Сикри – архитектурен комплекс, свидетелстващ за културата на индийската цивилизация през 16 век, уникален пример за най-високо качество на строителството в Индия. Старата столица на моголите, носеща поетичното име Град на победата, е строена от най-добрите архитекти на Индия и Персия в продължение на 14 години, по времето на великия император Акбар. Продължаваме към  Джайпур, където ни очаква вкусна вечеря. Настаянване и нощувка.

Ден 6 Джайпур Целодневен тур                        Закуска & Вечеря

Днес ще посветим деня на Джайпур, столицата на щата Раджастан, основана през 1728г. от един от най-великите владетели на клана Качаваха – царят астроном Савай Джай Сингх. Известен също като „Розовия град“ заради специфичната мазилка, имитираща розов пясъчник върху по-голямата част от сградите му, направена в чест на Уелския принц, дошъл на посещение тук през 1876 г. Градът е разделен на 6 квартала, отделени от главните улици с широчина 34 метра. Всички улици, както и Базарът следват посока от изток на запад и от север на юг. Източната порта на града се нарича Suraj (Слънце) Pol, докато западната носи името Chand (Луна) Pol. Джайпур е оформен във вид на осемгнездна мандала, известна като „Питхапада“, а магазинчетата му са разположени в групи от по 9 с по една напречна улица за всяка планета (числото 9 символизира 9-те планети на древния асторологичен зодиак). Една от големите забележителности на розовия град е Хава Махал (Hawa Mahal) или Дворецът на ветровете, проектиран във формата на короната на Кришна, той включва Градския дворец и покоите на Харема на махараджата. Друга внушителна сграда е крепостта Амбер, разположена на един от бреговете на езерото Маота, отразяващо като в огледало блясъка и достолепието на забележителната архитектура – уникално съчетание на два стила – хиндуиския и мюсюлманския. Пътят до крепостта е доста атрактивен и забавен, т.к. се случва на гърба на слонове. В края на деня прибиране в хотела. Вечеря и нощувка в Джайпур.

Ден 7 Джайпур – Джодпур Разглеждане на града                  Закуска & Вечеря

Днес след закуска отпътуваме към Джодпур – вторият по големина град в щата Раджастан – крепост на клана Раторе (Rathore), наричан още “Синия град” заради многобройните боядисани в синьо къщи. Известен е и с прозвището „Слънчевия град” заради почти целогодишното безоблачно време. Сгушен в дълбините на пустинята Тар Джодпур изобилства от древни крепости, дворци и храмове, и се откроява като ярко петно сред необятността на пясъчната шир. При пристигането в града ще разгледаме всички най-важни забележителности – крепостта Мерангар, издигаща се над града и разкриваща великолепна гледка към него. Разположена на хълм висок 150 метра, тя е една от най-големите крепости в Индия, отличаваща се с впечатляващи архитерктурни решения. За да влезете в нея, трябва да преминете през седем порти. Един от дворците на крепостта е Моти Махал (или Перления дворец), изящно украсен с каменни резби и известен с намиращия се в него Кралски трон (Срингар Чоуки), както и красиво изрисуваните стени и тавани със сложни решетъчни мотиви на прозорците. Продължавате с посещение на Джасвант Тада – кралски мемориал, разположен до крепостта Мерангар, където се пазят портрети на владетелите на Индия. Той е изграден от бял мрамор с тънки резбовани мраморни листа, „греещи” на слънцето. Ще посетите също Часовниконата кула – един от символите на Джодпур. По-късно ще се отбиете до пазара Сардар, където можете да пазарувате красиви ръчно изработени изделия като бродирани терлици, антични сувенири, пъстри килими и цветни платове. Днес денят Ви ще започне с обиколка на Джодпур. Продължавате с посещение на двореца Умаид Баван, Езерото Кайлана с красивите паркове около него и Езерото Сардар Саманд с двореца, разположен край бреговете му  Пул Махал (Двореца на цветята), където се пази герба на Джодпур, чиито стени са богато изрисувани с пъстри рисунки, изобразяващи различни музикални настроения, Джанки Махал – сградата, от която жените наблюдавали шествията и церемониите и Шееш Махал (Огледалната зала), богато декорирана с големи огледала и оцветени в светли тонове религиозни фигури, направени от гипс.

В края на деня се оттегляме в хотела за почивка, вечеря и нощувка.

Ден 8 Джодпур – Ранакпур

Ранакпур – Удайпур 

189 км / ок. 4 часа

92 км / ок. 2 часа

                      Закуска & Вечеря

 Денс след закуска отпътувате за Удайпур. По пътя – посещение на Ранакпур – село в северозападна Индия, известно с един от най-изумителните джайнистки храмови комплекси. Пътуването до тук е около 3-4 часа. Многобройни кули, наречени шикари, или пирамиди, увенчават покрива на целия ансамбъл, символизиращи лотосовото хвърчило, което видял в мечтите си неговият създател Джарна Шах. Построен през 15 в., комплексът е едно от 5-те основни места за поклонение на джайнистите в Индия. Подобно на други светилища и това носи своята индивидуалност и характерен стил. Таваните на всички храмове тук са украсени с геометрични фигури и листовидни спираловидни творения. Долната и горната част на куполите са свързани с помощта на изящни фигури на божества.

Най-големият и най-известен храм в комплекса е Чаумука (Chaumukha) – „Храма с четири лица“, посветен на Адинат – първия тиртанкар (основен религиозен учител, появяващ се през определен цикъл от време, за да показва верния път за освобождение на душата от нейните връзки с материалното съществуване, определяно от джайнистите като карма). Величествена сграда с размери около 48 хил. кв. м, с 4 допълнителни светилища, 80 купола, подкрепени от 400 колони и 24 стълба. Всяка колона – красиво гравирана и отличаваща се от всяка друга., променяща цвета си от златист до светло син във всеки един час от деня. Това уникално здание е проектирано и построено във формата на небесен самолет и представлява истинско произведение на изкуството и архитектурата. Вътрешността на храма пък е изпълнена с голям брой статуи и дърворезби. Другите два джанийски храма в комплекса са посветени на тиртанкар Неминат и тиртанкар Параснат. Има също храм на Слънцето и храм Амба Мата, близо до главния комплекс.

Продължавате пътуването към Удайпур, което трае около 2 часа. Настаняванев хотела, вечеря и нощувка.

Ден 9 Удайпур – Пушкар Разглеждане       Закуска & Вечеря

Днес денят ни ще започне с обиколка на Удайпур, известен още като Индийската Венеция или Градът на езерата. Забележителните му мраморни дворци, прелестни градини и красиви езера придават на града особен романтичен чар и усещане за нереалност. Сгушен в пазвите на древните планини Аравали, разположен на бреговете на три езера, градът представлява бляскав калейдоскоп от тесни улички, пъстри сергии, красиви градини, живописни езера, ослепителни дворци и магнетични храмове. Удайпур се слави още с прозвището Белия град заради къщите му с варосани стени, украсени с весели живи рисунки в ярки цветове. Ще посетим Градския дворец – величествено архитектурно творение, разположено на езерото Пичола, забележителна смесица от дворове, беседки, тераси, коридори, стаи и живописни висящи градини, всички построени в различни периоди с начало 1559г. На красивото езеро Фате Сагар, обградено с хълмове от трите му страни, от четвъртата южна страна се разполага мемориала Пратап, създаден от Махарана Фатех Сингх (владетел на Мевар). Ще посетим също Сахелийон-ки-Бари, познат и под името „Градината на девиците”, където кралицата посрещала своите приятелки, както и най-голямата градина на Раджастан, разположена върху 100 акра земя и изградена през 1850г. Благодарение на изобилието от розови цветя, тази градина е известна като Гулаб Багх (Gulab Bagh) или Розовата градина.

След обяд отпътуваме за Пушкар (220 км/5 часа). Настаняване в хотел в Пушкар и вечеря.

Ден 10 Пушкар – Делхи Разглеждане и Трансфер               Закуска & Вечеря

Сутринта ще разгледаме забележителностите на Пушкар – един от най-древните индийски градове и едно от петте свещени места за индусите. Според легендите самият Бог Брахма е създател на старинното селище. Според друга легенда езерото е образувано от сълзите на Бог Шива, които той изплакал след смъртта на съпругата му Сати. Водите на езерото Пушкар се считат за свещени и много вярващи се потапят в тях с религиозна цел. Днес в Пушкар може да се посетят много храмове, повечето от които са построени след разрушителното нашествие на мюсюлманските войски през Средновековието. Най-известният е храмът на бог Брахма, построен през XIV в. Останалите молитвени домове са не по-малко арактивни и също привличат множество поклонници – това са храмовете Шри Савай, Питта Шри Брахма, Вараха, Савитри и др.

След обяд отпътуваме за Делхи (390 км / 7 часа). Настаняване в хотел в Делхи, вечеря и нощувка.

Ден 11 Делхи-Истанбул-София Полет              

Трансфер до летището и полет за Истанбул (06:55-11:25 ч.) и връзка със следващ за София (20:00-20:20 ч.)

 

Namaskaar!

 Промоционални цени до 11 октомври!

Брой хора                                                                          2 човека              3-4 човека          5-9 човека

Двойна стая                                                                      € 1295                   € 1275                   € 1255

Доплащане за ед. стая                                                € 260                      € 260                      € 260

 

Стандартни цени

Брой хора                                                                          2 човека              3-4 човека          5-9 човека

Двойна стая                                                                      € 1365                   € 1345                   € 1325

Доплащане за ед. стая                                                € 260                      € 260                      € 260

 

Хотели

Град

Брой нощувки Хотели 5*
Delhi 01+EC Jaypee Vasant / Radisson Blu / Crown Plaza / Oberoi Maidens
Khajuraho 01 Radisson Blu / Syna Heritage
Agra 01 Sarovar Premier / Jaypee Palace / Radisson Blu / FP Sheraton
Jaipur 02 Ramada Prime / Radisson Blu / Le Meridian / Indana Palace
Jodhpur 01 Indana Palace / The Ummed / Ajit Bhavan
Udaipur 01 Radisson Blu / Ramada / Chunda Palace / Shiv Niwas
Pushkar 01 Taj Gateway / Ananta Spa Resort
Delhi 01 Jaypee Vasant / Radisson Blu / Crown Plaza / Oberoi Maidens

  Цените са на човек в двойна стая, в евро и включват:

-          Самолетни билети София-Истанбул-Делхи и обратно с Турски Авиолинии

-          Всички летищени текси

-          Трансфери летище-хотел в Делхи

-          9 нощувки в посочените хотели

-          Ранно настаняване в хотела в деня на пристигане в Длехи

-          Билети за влак (климатик) Делхи-Джанси-Агра

-          Полупансион (закуска и вечеря) по време на цялото пътуване в Индия

-          Местен екскурзовод на английски/ испански/немски или друг език във всеки град

-          Всички описани в програмата екскурзии

-          Посещение на Тадж Махал в Агра

-          Разходка с лодка на езерото Пикола в Удайпур

-          Входни такси за посещаваните обекти

-          Частна кола и шофьор за целия престой от пристигането до отпътуването в Индия

-          Всички такси

-          Застраховка Асистънс на Алианц „ медицински разноски” с покритие 10 000 евро

 

Цените не включват:

-          Виза (издава се в България)                                                                                                      190 лв.

-          Благодарствен бакшиш

-          Лични разходи

-          Такса за фотоапарат/камера