+359 888 552 230 | ani@anywherenrado.com

ИНДИЯ – отворете сетивата си

Духовност, Екзотика, Индивидуална екскурзия, Култура, Обиколка  9 дни/ 8 нощувки

Отворете сетивата си, за да усетите разнообразие от вкусове и непознати аромати, нетрадиционни усещания и силни преживявания… Добре дошли в Индия! Добре дошли в страната на пъстрите цветове и силните контрасти, на поразяващите изненади и ярките противоречия. Страната на вибриращите в ритъм и пищни цветове шумни фестивали, но и на обгърнатите във величествено спокойствие и тишина храмове. Страната с респектиращ трафик, включващ стотици камиони, натоварени с памук, чай и пр., моторикши, двуместни мотоциклети, скутери, автомобили, каруци, биволи, камили, кучета, пешеходци и колоездачи. Един различен свят – изумяващ, провокиращ и омагьосващ. Изпълнен с мириса на ароматни пръчици, къри, подправки, вкусна храна, пикантна и много различна. Свят изпъстрен с мистерии, култури, легенди, романтичен фолклор, Тадж Махал и Хиляда и една нощ…

   Ден 1   София – Доха – Делхи Полет  

Излитате от София за Доха (13.00-17.40 ч). Следващ полет за Делхи в 19.55 ч.

Ден 2 Делхи   Обиколка на Делхи                                               Закуска

Пристигате в столицата на Индия в 02.00 ч, където ще бъдете посрещнати от представител на партньорите ни на летището. Трансфер до хотел Indus Biznotel *** (http://www.indusbiznotel.com/) и настаняване веднага.

Закуска. След кратка почивка се отправяте на вълнуващ обиколка на Делхи.

Мистерии, магия, хаос. Добре дошли в Делхи, градът на духовете и 25 милиона души. Подобно източен Рим, столицата на Индия е пълна с мощите на изгубени империи. Поредица от армии са щурмували през Индо-Гангската равнина и са отпечатали своята идентичност върху града, преди да изчезне в развалини и гибел както завоевателите, които са ги предхождали. Модерен Делхи е хаотичен гоблен от средновековни крепостни съоръжения, мавзолеи на Моголски императори, прашни пазари, градоустройство от колониалната епоха и мега молове. Националната столична територия Делхи има площ от 1 483 км² и е разположена на река Ямуна, десен приток на река Ганг. Основните говорими езици са хинди и урду. Град Делхи възниква през 6 век пр.н.е., но се превръща във водещ регионален център по времето на Делхийския султанат (13-16 век). През 1639 година Шах Джахан построява днешния Стар град, който от 1649 до 1857 година служи за столица на Моголската империя. С нарастването на британското влияние в Индия Делхи постепенно губи политическото си значение за сметка на Калкута, но през 1911 година властите обявяват връщането на столицата в Делхи и през 20-те години е изграден новият град Ню Делхи. Ню Делхи остава столица на Индия и след като страната става независима през 1947 година.

 Ден 3 Делхи – Мандава Обиколка Мандава                                       Закуска

Закуска. Трансфер до Мандава и настаняване в хотел Castle Mandawa ***/* (http://mandawahotels.com/).

Мандава се намира в северозападна Индия, щата Раджастан, на 190 км. северно от Джайпур. Градът е създаден в средата на XVIII в. Такур Навал Синг, владетел на Раджпут, е построил защитна крапост, която скоро привлякла голяма общност от търговци, заселили се по тези места. Крепостта привлича вниманието на туристите отдалеч с боядисания сводест портал, украсен с фигурите на Бог Кришна и неговите крави. Очарованието на крепостта Мандава се допълва от изящни дърворезби, антики и картини. Наричат Мандава “Художествената галерия на Раджистан на открито” заради местните имения, в които има многобразие от изрисувани фасади и порти. В имението Гоенка има монументална фасада, изобразяваща слонове и коне, а беседките, горните етажи и външните стени са изпълнени с картини на традиционни раджастански жени и религиозни мотиви. Нощувка в Мандава.

 Ден 4 Мандава – Джайпур                                                 Закуска

Закуска и продължавате към Джайпур за настаняване в хотел Mandawa Haveli ***/* (http://www.heritagehotelsofindia.com/rajasthan/mandawa-haveli-jaipur.html). Нощвука в Джайпур.

 Ден 5 Джайпур Целодневен тур                                                Закуска

Днес ще посветите деня си на разглеждането на Джайпур, столицата на щата Раджастан, основана през 1728г. от един от най-великите владетели на клана Качаваха – царят астроном Савай Джай Сингх. Известен също като „Розовия град“ заради специфичната мазилка, имитираща розов пясъчник върху по-голямата част от сградите му, направена в чест на Уелския принц, дошъл на посещение тук през 1876 г. Смята се, че Джайпур е първият град в Индия с градоустройствен план, проектиран съгласно философията на Васту Шастра (ведическите принципи на архитектура и строителство за постигане на комфорт и просперитет на гражданите). Градът е разделен на 6 квартала, отделени от главните улици с широчина 34 метра. Всички улици, както и Базарът следват посока от изток на запад и от север на юг. Източната порта на града се нарича Suraj (Слънце) Pol, докато западната носи името Chand (Луна) Pol. Джайпур е оформен във вид на осемгнездна мандала, известна като „Питхапада“, а магазинчетата му са разположени в групи от по 9 с по една напречна улица за всяка планета (числото 9 символизира 9-те планети на древния асторологичен зодиак). Една от големите забележителности на розовия град е Хава Махал (Hawa Mahal) или Дворецът на ветровете. Построен през 1799г. и проектиран във формата на короната на Кришна, той включва Градския дворец и покоите на Харема на махараджата.

Първоначалната идея на архитекта била жените от харема да имат възможността да наблюдават живота на улицата, без да има опастност да бъдат видяни. Дворецът се състои от 5 етажа и е изграден от розов и червен пясъчник, скрепен с негасена вар. Страната, гледаща към улицата има 935 малки прозореца, а бризът (Hawa), преминаващ през тях поддържа прохлада в двореца дори и в най-горещите месеци. Оттук и името – Дворец на ветровете. Друга внушителна сграда е крепостта Амбер, разположена на един от бреговете на езерото Маота, отразяващо като в огледало блясъка и достолепието на забележителната архитектура – уникално съчетание на два стила – хиндуиския и мюсюлманския. Наричана още „Малката китайска стена” заради ограждащата я крепостна стена, удивително наподобяваща китайския оригинал. Пътят до крепостта е доста атрактивен и забавен, т.к. се случва на гърба на слонове. Когато пристигнете в подножието Аравалис ще Ви посрещне цяла кавалкада. Тези достолепни животни се движат с туристи само нагоре към крепостта, на връщане слизат без товар, а гостите на Джайпур се придвижват обратно с джипове, до местонахождението на техните автомобили или туристически автобуси. Кацнала на хълма, откъдето се открива прекрасна гледка към околността и езерото, крепостта е изградена на 3 нива. Най-ниското, където всъщност свършва „сафарито” със слонове, представлява широк площад, на който в миналото са се провеждали военните паради на войските на махараджата. Там са се налагали и наказанията на провинилите се войници или местни жители. Второто ниво е за публичните дейности – работното място на владетеля, където се намира и залата за аудиенции Диван-и-Ам. Третото ниво, предизвикващо най-голямо любопитство, е личната територия на семейството. Тук е животът на харема на махараджата, който по тайни входове посещавал поредната си избраница. Дворцовите сгради са две – зимна и лятна. Външната стена на зимния дворец е инкрустирана с огледала, доставени от Белгия. Летният дворец пък разполага с хамам. Въобще дворцовата част е богато украсена с картини с ловни сцени, сложна дърворезба по таваните, дори сцени от Кама Сутра. За да се влезе в личната зона на семейството, трябва да се мине през Вратата на Ганеша – порта с изключителна художествена стойност, отдалеч приличаща на разкошен килим. Най-отгоре се намира фреска с фигурата на Ганеша – божество с глава на слон, едно от петте най-важни божества в индуизма. Ганеша е символ на успеха и материалното благополучие. Известен е като богът, който премахва злото и припятствията по пътя, затова и можете да видите образът му буквално навсякъде в Индия.

Други интересни туристически атракции са колекцията от астрономически съоръжения Джантар Мантар, изградена от махараджа Джай Сингх II, храмът Лакшми-Нараян (Lakshmi-Narayan), известен с красивите си резби от мрамор, Сисодия Ранио Ка Багх – живописна градина, създадена отново от махараджа Савай Джай Сингх II за своята кралица, както и музеят Алберт Хол – едно от многото великолепни места в Джайпур, където можете да видите различни произведения, свързани с историята на града – египетско, финикийско, арабско, индийско изкуство, различни ведически ръкописи, живописни миниатюри и пр. В края на деня прибиране в хотела.

 Ден 6 Джайпур – Фатехпур СикриАгра                                    Закуска

 

Закуска и отпътувате към Агра. По пътя ще посетите Фатехпур Сикри – архитектурен комплекс, свидетелстващ за културата на индийската цивилизация през 16 век, уникален пример за най-високо качество на строителството в Индия. Старата столица на моголите, носеща поетичното име Град на победата, е строена от най-добрите архитекти на Индия и Персия в продължение на 14 години, по времето на великия император Акбар. 15 години по-късно поради недостиг на вода селището е изоставено и напълно обезлюдено. След време моголският император създава ефикасна водоснабдителна и отводнителна система. Селището остава и до днес един от културните паметници на Индия, включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Тук се намира и една от най-големите джамии в Индия – Джама Масджид (Jama Masjid) и до ден днешен едно от свещените места на мюсюлманите. Макар и построен преди 400 години, Фатехпур Сикри е изключително добре запазен. Разделен е на две части – дворцова и поклонническа. В поклонническата, освен Джама Масджид се намира и Гробницата на Салим Чистий – красива постройка от бял мрамор. Точно под основната й зала се пазят тленните останки на светеца и до днес смятащи се за чудодейни. Много бездетни жени и двойки идват тук за да се помолят за дете. Хората завързват памучни конци по параваните около светилището, надявайки се на чудото, което е направило някога Акбар щастлив, дарявайки го с наследник. Най-впечатляващата постройка във Фатехпур Сикри си остава Буланд Дарваза (Buland-Darwazah) – Вратата на победата, считана за една от най-високите порти в света. Освен невероятната гледка, разкриваща се от тази част на града, тук може да се прочете и един надпис още от времето на Акбар: „Светът е само един мост – премини по него, не строй къщи отгоре му. Светът е само един час прекаран в молитви, останалото е невидимо”. Впечатляващи са също Кхас Махал, служила за частна резиденция на императора, Шахи Базар, Мина Базар, Панч Махал, Квабгах, Диван-и-Кхас, Ануп-Талао, Чаупар и Диван-и-Ам. След това продължавате за Агра. Настаняване в хотел Utkarsh Vilas *** (http://www.utkarshvilas.com/index.html).

 Ден 7 Агра                                                Закуска

Днес ще разгледате забележителностите на Агра. Градът е разположен по бреговете на река Ямуна. За първи път за него се споменава в известния хиндуистки епос Махабхарата под името гората Аграбан. Произходът му е далеч назад във времето, преди повече от 2500 години. Едва по времето на могулите обаче, той става столица на Индия. Моголската империя е ислямска държава, просъществувала на индийския субконтинент от 1526 до 1858 г. До края на XVII век обединява почти цяла днешна Индия. От началото на XVIII в. започва да се разпада. Управлява се от династията на Великите моголи. Основател на династията е Бабур, пряк наследник на Тимур. Бабур е принуден да бяга от своите врагове от Фергана (днешен Узбекистан) през Афганистан в Северна Индия. Там след битката при Панипат (1526), когато разбива по-многочислените войски на султана на Делхи, основава обширна държава. Истински основател и обединител на Моголската империя обаче е Акбар Велики (1556-1605) – внукът на Бабур, който управлява 49 г.

Един от най-емблематичните обекти не само за града, но и за цялата страна е гробницата на Мумтаз Махал, по-известна като Тадж Махал – една от най-разпознаваемите и вълнуващи световни забележителности. Нейната романтична история започва на базара на Агра, където шах Джахан среща за първи път красивата девойка Мумтаз. Било любов от пръв поглед и за двамата. Едва 14 годишни обаче, на двамата влюбени им се налага да чакат 4 години докато им разрешат да се оженят. Заради любовта си към Мумтаз, Джахан се проваля като многоженец и правоверен мюсюлманин. За пред хората той има харем, но не го посещава. За 19 години тя му ражда 14 деца и преживява загубата на седем от тях. На смъртия си одър го заклева да няма деца от други жени и да съгради паметник, какъвто не съществува никъде по света. Така дворецът с изглед към река Ямуна е построен от Шах Джахан, за да съхрани тялото на любимата му съпруга Мумтаз Махал, починала при раждането на 14-тото им дете през 1631г. Това е най-добрият пример за могулска архитектура, съчетаващ елементи от персийския, турския и индийски архитектурни стилове. Въпреки че централната сграда с известния си бял купол е най-популярният образ на Тадж Махал, храмът представлява много по-голям комплекс от функционално свързани сгради. Строителството му започва около 1632г. и завършва около 1653г., като в него участват хиляди строители и занаятчии. Вътрешността на огромния купол е инкрустирана със стихове от Корана, както и с полускъпоценни камъни. Добре е да го посетите на разсъмване или привечер, когато отражението на слънцето променя цвета на купола от розово през бяло да златисто. Тадж Махал е мястото, където можете да останете с часове в безмълвен унес и усамотение. Истинска поема от фин мрамор, скъпоценни и полускъпоценни камъни. Известен с архитектурното си величие и естетическа красота, храмът остава едно от най-прекрасните творения на човека. Освен Тадж Махал, Агра има и редица други забележителности, с които да радва посетителите си. На по-малко от два километра от бреговете на река Ямуна се намира внушителната крепост Агра, построена от великия император Акбар през 1565г. Тя се състои от крепостна стена от червен пясъчник и няколко постройки вътре. Същият шах Джахан, построил Тадж Махал, построява и много от основните сгради вътре в пределите на крепостта. Няколко от тях са направени от чист мрамор и са с красиви гравюри. За да се охлаждат стаите в мраморните шатри, стените им са кухи и пълни с течаща вода. От балконите на шатрите се открива прекрасен изглед към река Ямуна и Тадж Махал. Величествените кули, бастиони, крепостни стени и порти символизират могъществото на император Акбар. Стената на крепостта има два входа. Днес в нея може да се влезе само от единия, т.к. част от Агра Форт се използва все още от индийската армия и не е достъпна за публични посещения. Останалата част е отворена за посетители, за да разкрие пред тях детайли от живота на могулите през 16 век.

Нощувка в Агра.

 Ден 8        Агра – Делхи По суша                                              Закуска

Закуска и отпътуване за Делхи. Ако времето позволява, може да се поразходите отново в Агра сутринта за последни впечатления и покупки. Настаняване в хотел  Indus Biznotel *** (http://www.indusbiznotel.com/) в Делхи. Почивка до полунощ.

 Ден 9 Делхи – Доха – София Полет                                                    

Рано сутринта трансфер до летището в Делхи за полет до Доха (10.05-11.45 ч.) и следващ за София (14.30-1940 ч.).

 

Цени

  

Двойна стая                                                                                                        € 1125

Тройна стая                                                                                                       € 998

Единична                                                                                                            € 1335

 

Цените са на човек в евро и включват:

 • Самолетни билети Истанбул-Абу Даби-Делхи и обратно с авиокомпания Etihad
 • Всички летищени текси
 • Трансфери летище-хотел в Делхи
 • 8 нощувки в посочените хотели
 • 8 закуски
 • Местен екскурзовод на английски език във всеки град
 • Посещение на Тадж Махал в Агра
 • Входни такси за посещаваните обекти
 • Частна кола и шофьор за целия престой от пристигането до отпътуването в Индия
 • Всички такси
 • Застраховка Асистънс на Алианц „ медицински разноски” с покритие 10 000 евро
   

Цените не включват:

 • Виза                                                                                                      105 лв.
 • Благодарствен бакшиш
 • Лични разходи