+359 888 552 230 | ani@anywherenrado.com

Духовност от Йогиaкарта

Три дни в Йогиякарта. Три дни за духовност, като никоя друга. Три дни за преживяване на Индонезия със сила, която не може да бъде сравнена с нищо. Вижте храмовете на Прамбанан и Боробудур, за да преживеете истинската Нирвана. Йогиякарка е духовност, чието друго име е любов.
Ден 1 – Пристигане в Йогиякарка – Прамбанан (закуска)
Само, който не е виждал храмовете Прамбанан, не е разбрал силата на красотата. Последвайте гидът ни към тези огромни хиндуистки храмове, построени през 9ти век. Прамбанан е не просто светилище на индуистката троица : Брахма, Вишну и Шива. Той е друго. Още когото първите куполи на причудливите постройки пробият погледа Ви, ще бъдете пометени от красотата на храмовете. Прамбанан крие легенди. Най-прочутата от тях е, че е построен като любовен дар от влюбен мъж към прекрасна жена. И защо не. Нима любовта не е изпълващото със смисъл звено, което свързва душите ни с боговете. Докато се разхождате покрай храмовете, ще изпитате онази наслада, която кара сърцето да бие по-бързо, а очите да се насищат. Красотата на Прамбанан е наистина огромна и всяка крачка от пътя Ви, доказва това. Не се учудвайте ако усещате замаяност в себе си след тази разходка. Да вървиш в Прамбанан е като да се влюбиш отново, а всяко влюбване изпразва стомаха и го свива в точка с големина на карфица. Затова и следващата Ви спирка е внимателно подбрана – местен ресторант, в който ще Ви бъде грижливо сервирана ранна вечеря, последвана от традиционно изпълнение на балет “Рамаяна”. Докато телата се движат в ритъма на танца, в далечината ще се виждат красиво осветените храмове на Прамбанан. Всичко е любов. Вечерта ще се върнем в Йогиякарка, за да спите спокойно в хотела си.

Ден 2 – Йогиякарка – Кандирейо – Боробудр (закуска, обяд)
Днес е ден за среща с многоликото културно лице на Йогиякарка. Да, наистина многолико и изпълнено с древна история, която ще остави незаличим спомен във Вас. След обилната и вкусна закуска ще се отправим към Султанският дворец. Красивата сграда, която носи архитектурна сила, неподвластна на времето, се изправя гордо пред погледа със собственото си име – Кратон. Той е централен аспект от яванската космология, въплътен в каменните стени на двореца, разположен в близост до топлите пясъчни ивици на плажът Парангтритис. Султанският дворец съществува като действителна резиденция и музей едновременно. Разходете се из огромните зали, за да Видите богатото разнообразие от яванска култура и реликви. Забавете ход, за да чуете напевната яванска поезия, рецитирана специално за Вас. Макар и на чужд език, поезията носи силата на хиляди изгреви. Затова и безмълвието на смисъла ще попие у Вас неизбежно.
Този смисъл се открива и в околностите на Кратон. След двореца, ще продължим с 30 минутна разходка с рикша, за да стигнем до съседното село Кауман. То е център и средище на ислямската религия и богата ислямска култура. Невероятен духовен център, който ще Ви впечатли. Малките улички на това село са проектирани така, че да осигурят минимално смущение на шума и трафика, за да не се прекъсват Сантрите или обучението на ислямските ученици. Докато се разхождате по малките улички, ще чуете четенето на Корана, смесено с тихите песни на яванските птици. Силата на духа е видима във всяка стъпка от разходката Ви в Кауман. Легендите разказват, че тези тесни улици са построени така, че да бъдат проходими само пеша и да задават усещането у хората, че всички сме равни. Невероятно, нали?
Равенството пред закона и духовността ще Ви изпълни до краен предел. И красотата ще бъде продължена с разходка до Водният дворец Таман Сари. Тази приказка за водата, предразполагаща към чистота , любов и беседи, е построена от първият султан в чест на харема му. Сетивността и чувствеността са въплътени във всеки камък от двореца, и всеки воден праг, който ще видите. И това не е всичко. Следва бързо посещение до фабрика за оцветяване на платове, за да Видите лично демонстрация на прочутата техника Ваянг Кулит, която дава предимство на яванските тъкани по цял свят.
Обядът в традиционен явански ресторант в Йогиякарка е вкусно утоляване на натрупаните впечатления от този ден, който съвсем не е свършил!
Следобед продължаваме към Борободур, за да изпитаме местния живот, пътешествайки с конна двуколка през село Кандирейо. Позната като “докар”, тя ще ни отведе на разходка през това очарователно, мирно село. Докато пътувате по тесни улички,обрамчени от традиционни къщи, ще се почувствате избраници на Бога. Спрете конете, за да наблюдавате живота на местните хора. Вижте как правят вкусни бисквите от маниока. Усетете мириса на ванилия, докато гледате как се прибира и суши. Поговорете с тези добри хора, ухаещи на подправки и чили. Пътят продължава все по-напред и по-напред, за да извиси в погледа Ви храмът Мендут и Павон в близост до Боробудур. Древен и мощен като земята този пирамидален храм, крие в себе си три впечатляващо гравирани каменни статуи. Когато за пръв път ги Видите, дъхът Ви ще спре. Изкусността да майсторът, който е изваял в тях човешката и божествена любов, е невероятна. Тази изкустност ще остане в мислите Ви, докато се връщаме в Боробудур за спокойната ви вечер. Лека нощ.

Ден 3 – Боробудур – Йогиякарка – Заминаване (закуска)
Тази сутрин ще Видите една от най-проникновените гледки в живота си. Ще станем рано, за да имаме възможност да стигнем до Боробудур по изгрев. Онова, което ще Видите е невероятно. Когато първите слънчеви лъчи, прегърнат куполите на сградите, плъзнат се надолу по стените, за да се разплискат по пода и пътеките, ще усетите мощната сила на духовността! Това е най-мистичното време да се види храма – слънцето се издига над храма в кроткия сутрешен въздух, почти без никакви хора наоколо. Невероятно. Изключително преживяване, несравнимо с никое друго. Стъпките Ви обикалят този величествен Будискти храм, най-големият в света, за да разкрият пред погледа архитектурната мозайка от хиляди вулканични и речни каменни блокове. Боробудур е построен изцяло от човешка ръка и завършването му е отнело повече от 75 години. Красотата на бавността, в която човешкият дух е въплътен във всеки камък и всяка фреска. Преди слънцето да се изкачи в небето и да остане там за деня, ще сте преживели Нирваната.
С тази тишина в душата ще се върнем в хотела, за да се насладите на закуската си. Всяка хапка от традиционните явански ястия ще е хапка от реалността и духовността. Преживяването на Боробудур е много силно и затова ще имате малко свободно време, за да успокоите душата си, преди да се отправим към летището за следващата Ви дестинация.
Само тези, които не са виждали как слънцето огрява храмовете на Йогиякарка, не са познали силата на духовността и красотата. Вие вече не сте сред тях. Вие сте самата любов.